gymnázium

Dvoupatrová budova na podkovovitém půdorysu se střešní vestavbou na severní straně. Hlavní průčelí otočeno k východu, dvanáctiosé. Třetí osy od krajů v mělkých rizalitech, vymezených pilastry. V nich v přízemí portály vstupů do objektu, severní valeně zaklenutý s florálním ornamentem zdobeným zvýrazněným klenákem a římskou přepásaným ostěním ve výši paty oblouku, mezi dvěma iónskými třičtvrtěsloupy, stojícími na pilířcích, odstupněných při patce i krycí desce. Ve cviklech portálu florální festony, v levém symbolické předměty palety, kružidla, pravítka a neidentifikovaného trojúhelného předmětu, v pravém glóbus, kružidlo a kniha(?). Zdobná kovaná mříž vchodu novodobá, se znakem ČR. Nad portálem nesou třičtvrtěsloupy kladí s nápisem “GYMNASIUM”. Výše rozeklaný fronton, mezi ním na pilířcích iónské třičtvrtěsloupy, flankující okno. Pod podokenní římsou lví hlava po obou stranách s florálními festony. Třičtvrtěsloupy nesou nadokenní římsu, na ní kladí, po stranách s ankonami zdobenými florálními festony, nad ní prolomený fronton. Od nadokení římsy až po vrchol frontonu sahá v zavíjené kartuši (ve spodní části ozdobené na každé straně palmovou větví) umístěný korunovaný městský erb. Po stranách frontonu na pilastrech, vymezujících rizalit, lví hlavy, na kruhu v jejich mordě zavěšena zavíjená kartuš s pochodní flankovanou větvemi. Okno výše utvářeno stejně jako jiná ve druhém patře, nad rovnou nadokenní římsou ženský maskaron. Mezi florálními ornamenty zdobenými volutovýni konzolkami na hlavicích pilastrů pás pod mohutnou hlavní římsou (nesenou hranolovitými konzolkami, zespod zdobenými ornamenty) bohatě zdoben florálními závěsy a ornamenty. Po stranách rizalitu též plasticky naznačeny volutové konzolky, příčně orientované. Nízká atika nad rizalitem tvořena ve středu deskou s nápisem “MDCCCLXXXXV” ve vpadlém zrcadle (výše rozeklaný fronton), po stranách trojice kuželek, ze stran uzavřená nízkými pilířky. Jižní rizalit utvářen shodně; v mříži vstupu chybí státní znak, na kladní nápis “1894-1895”. Všechna okna průčelí dělena na šest tabulek, otvíraná dovnitř. Celé přízemí s pásovou rustikou, okna se zvýrazněnými, plechem krytými parapety, pod nimi po stranách jednoduché ornamentální závěsy; profillované šambrány s masivními klenáky. Poměrně masivní, oplechovaná římsa odděluje 1. patro, z ní de facto vyrůstají vysoké podokenní římsy, opět oplechované. Profilované šambrány, nejvýše po stranách s volutovými kapkami. Nad oknem nese dvojice volutových konzol s florálním ornamentem fronton, ve středu trojúhleně zalomený. Pod ním, ve vavřínovém věnci mezi dvojící palmových ratolestí, štukové reliéfní poprsí rozličných českých velikánů z profilu. Nad prostředními dvěma osami frontony ve středu prohnuty segmentem, pod nimi severněji Hippokratova hůl ovíjená hadem s miskou ve volutové kartuši, ratolesti jiného původu, dále ve stejném rámu mezi dvěma vavřínovými větévkami váhy, před nimi meč a sekyra. Okna v druhém patře mají pod podokenními římsami po stranách volutové konzoly s florálním ornamentem, ozdobené dole jednoduchými závěsy. Profilovené šambrány s kapkami jako v 1. patře, rovné nadokenní římsy, nesené volutovými konzolami s florálními ornamenty, mají ve středu palmetu. Nad drobnou římskou pás s volutovými konzolami (přesahujícími florálními ornamenty přes onu římsku), popsanými již u rizalitů. První vlevo od odstupněného nároží (s otočenou reliéfní takovou konzolou) dvojice konzol, jižněji štukovým pásem (nahoře s palmetou, po stranách s volutovými útvary) ornamentem lemováno zrcadlo, v něm dvojice větví a věnec. Jižněji konzola, dále královská koruna ve vavřínovém věnci, konzola, popsané zrcadlo s věncem, navazuje rizalit. Za ním se rytmus opakuje, věnce při krajích prázdné, ke středu s písmeny KD, ve středu s korunou. Z plechové střechy vyčnívají slepé plechové vikýře s štukovými lvími hlavami. Jižní průčelí východního a západního křídla budovy hladká, slepá, s trojúhelníkovými atikami, ve východním novodobé okno. Severní průčelí severního křídla vprostřed opatřeno výrazně vystupujícím desetiosýmrizalitem, utvářeným stejně jako východní průčelí. Ve středu prvního patra čtyři frontony utvářeny segmentově, pod nimi symbolické obrazy ve vavřínových věncích; od východu: Sova, Socha šestiprsé bohyně s šípem, smyčcový nástroj se smyčcem a trubkou, paleta se štětci. Korunní římsa a přízemí s pásovou rustikou po celém průčelí jako na východě, boční strana rizalitů mezi nimi hladká; plocha pater průčelí východně rizalitu: V lizénovém rámci (lizény zdobeny ornamenty jako pilastry rizalitů východního průčelí) mezi dvojicí iónských třičtvrtěsloupů na pilastrech mušlovou konchou zaklenutá nika se svorníkem tvaru volutové konzoly s florálním ornamentem, ve cviklech ratolesti, třičtvrtěsloupy nesou krátké pilastry (zdobené vavřínovými věnci), mezi nimi zrcadlo po stranách s ornamenty, na pilastrech spočívá rozeklaný fronton, mezi jeho stranami volutami flankovaný obelisk. V nice (na pilastru, ozdobeném věncem), můza Kalliopé se svitkem a pisátkem, nad ní ve 2. poschodí verše Jar. Vrchlického v zrcadle formovaném stejně jako okna 2. patra; pod římsou rostlinné festony, nad ní ženský maskaron mezi volutami a piniovými šiškami:„Co rolník získá těžkým pluhem, / co dlátem, pilou občan pilný, / co obchod po boji dal tuhém: / zde mění se v chléb duší silný.“ a pod korunní římsou v zrcadle mezi volutami a rostilnnými ornamenty :„Kastalská zřídla Umění a Krásy zde v staré žíle kypí – co jsou časy? Jak vždy a všady Čech k nim zde se hlásí.“ Západně rizalitu úsek průčelí utvářen obdobně, můza Kleió s knihou, nad ní Vrchlický „Plod přijde časem – Dřív chlubí /se strom i křoví květem / by ten vzplál a byl chráněn od záhuby / zde dědy postaveno dětem“ a pod korunní římsou „Ve spolku vážném Pravda, Ctnost a Věda zde hlásají: Náš chrám se tady zvedá, v něm štěstí tomu, s láskou kdo nás hledá.“ Nad rizalitem střešní vestavba s novodobými okny (nejkrajnější v mělkých nezdobných rizalitech), nad západní částí zaslepena, nad východní chybí. Západní průčelí dvanáctiosé, středních osm os tvoří mělký rizalit. V přízemí naznačena pásová rustika, okna v profilovaných šambránách, dvě nejsevernější osy zespod zkráceny, místo třetí vstup do objektu. Okna 1. patra obdobná jako na východě, ovšem bez ornamentů (jen nadokenní a podokenní dlouhá mělká římsa). Okna druhého patra se segmentovými záklenky, ve vrcholech s ženskými maskarony, patro ve výši pat oblouků přepásáno římsou. Pod hlavní římsou hranolové ornamentální konzolky (severně místy narušené), střídající dvojice volutových ornamentálních konzol. Nejseverněji dvojosá střešní vestavba s válcem hvězdárny. Nádvorní průčelí západního křídla devítiosé, jižní dvě osy tvoří mělký rizalit, okna užší, v 1. patře novodobá, v přízemí místo severního vstup. Okna stejná jako na západním průčelí; celé nádvoří bez ornamentů vyjma zubořezu korunní římsy. Severní nádvorní průčelí čtyřosé, okna obdélná, jednoduchá, jen v profilovaných šambránách, pouze v patře mělký náznak vysoké podokenní římsy. Též pás nízkých podstřešních okének. Východní průčelí řešeno shodně se západním, pouze 6 os a podstřešní okénka, severovýchodně čtvrtválcový úsek stěny schodišťové haly, v přízemí v ose s novodobým vstupem a dvěma osami nalevo a jednou napravo, v ose 1. patra šestikřídlé vitrajové okno (popsáno níže) a po stranách dvojice stoupajících schodišťových oken. Patro pětiosé, utvářené stejně jako přilehlé stěny. Prostřední osa čtvrtválce pojata jako mělký rizalit. K východní stěně přiléhá čtyřosý přístavek tělocvičny s luxferovými okny. Střecha valbová, krytinou plech, krovní konstrikce hambalková se střední vrcholovou vaznicí podepřenou svislými stolicemi a ležatými stolicemi podepřenými kraji hambalků. Dlažba cihlová. Interiér: Severní vstup z východního průčelí ústí do cca čtvercové haly s nízkým schodištěm s původním litinovým zábradlím (podobně řešena i prostora za jižním vstupem). Bohaté štuky: pod stropem vlys členěný konzolami a v polích vlysu portrétními poprsními reliéfy (s identifkačními nápisy) těchto velikánů (Dle směru hodinových ručiček ze severovýchodu): Newton, Mich. Angelo, Schakespeare, Bož. Němcová, J. Neruda, Gogol, Humbolt, K. Havlíček, F. L. Čelakovský, Goethe, Homeros, Sokrates, J. Bapt. Racine, Dante, Wergilius, Tacitus. Strop bohatě zdoben pásy ornamentů, v rozích čtvercové florální útvary, ve středech stran kruhové. Nalevo pod segmentovým frontonem mezi volutovými konzolami zdobenými florálními ornamenty v kartuši městský erb, ve spodní části po stranách s palmovými ratolestmi. V profilované šambráně čtyřmi florálními mosaznými hřeby upevněná mramorová pamětní deska, šambrána na stranách tvořena pilastry, spočívajícími na římse, nesené dvojicí florálních volutových konzol, mezi nimi volutový florální feston s dětskou hlavičkou. Nápis na desce :”TATO ŠKOLA VYBUDOVANÁ / OBCÍ KRÁLOVÉDVORSKOU / V LETECH 1894-5 / PŘEČKALA OBĚ SVĚTOVÉ / VÁLKY, V NICHŽ PADLO / MNOHO NAŠICH ŽÁKŮ / V ROCE 1990, V ROCE STÉHO / VÝROČÍ TRVÁNÍ ŠKOLY, / DOKONČENA ROZSÁHLÁ / REKONSTRUKCE BUDOVY /”. Na pravé straně shodná a stejně zdobená deska s nápisem “VÁS, / KTEŘÍ JSTE PADLI VE SVĚTOVÉ VÁLCE / VZPOMÍNÁME / A V KÁMEN PÍŠME VAŠE JMÉNA / ...(následuje seznam jmen obětí s uvedením rodiště)... / SJEZD VŠECH BÝVALÝCH ŽÁKŮ / VE DVOŘE KRÁLOVÉ N. L. V ZÁŘÍ 1923” Bohatě zdobené schodiště, nesené ve druhém patře řadou toskánských sloupů, níže jednoduchých pilířů a pilastrů, dvojramenné, se segmentovými rameny. Nad ním štukové rámy, vrostřed mezi rostlinými festony kruhové zrcadlo s městským erbem. Nástupy středních rovných ramen schodiště pod stlačenými oblouky. Vitrajové okno nad podestou prvního patra z geometrických ornamentl s florální bordurou, ve střední vrchní tabulce letopčet 1895, v krajních spodních stylizované emblémy města DK, ve středním městský znak. Chodby plochostropé se segmentovými pasy na lizénách, mezi nimi s bohatě profilovanými fabiony, místy pasy rovné na pilastrech. V přízemí chodby klenuté nízkým segmentem s pasy. Prostory tříd plochostropé, s fabiony, místy se zachovanou konchou zaklenutou nikou pův. kamen. Sklepy pod budovou zaklenuty nízkými segmenty. Nejhonosnější prostorou aula (býv. kaple) ve druhém patře západního křídla. Štuková výzdoba: Mezi půlkruhovými okny s profilovanými ostěními korintské pilastry; výše zubořez s pásem podvalků, při kraji stropu pás ornamentálních čtvercových rámu s florálními ornamenty ve středu. následují ornamentální pásy, ve ose stropu mezi florálními závěsy dvojice českých lvů v korunovaných zavíjených kartuších, ve spodní části ozdobené dvojicí palmových ratolestí. Mezi nimi ve kruhu florálních festonů ornamentální zrcadlo s městským erbem. Zachována řada původních detailů: Dveře, místy s původními klikami z konce 19. století, jejich ostění, zdobné litinové zábradlí schodiště, dlažba (včetně ornamentálně zdobené na podestě prvního patra). V aule původní lustry. Ve druhém patře pamětní deska obětem fašismu.