spořitelna

Tříposchoďová budova přibližně na půdorysu L s delší stranou obrácenou do náměstí. V přízemí otevřená loubím v podobě čtyř stlačených oblouků, z nichž druhý čelně zleva je užšího rozponu. Po stranách fasády a mezi oblouky celkem pět vzpěr dosahujících výše prvního poschodí; v dolní části z hrubě tesaných, pravidelně vodorovně kladených pískovcových kvádrů, od třetiny výšky z kvádrů opracovaných, hladkých. Čelně zleva první, čtvrtá a pátá vzpěra jsou v horní části zdobeny reliéfními motivy maskaronu a nad ním okřídlenou helmicí se dvěma visícími hady, lemovanou florálním ornamentem - provedeno taktéž v kameni. Druhá a třetí vzpěra zdobeny v horní části basreliéfními jednoduchými ornamentálními motivy. Na vzpěrách dvě stojící postavy karyatid nesoucích na hlavách kladí s reliéfním nápisem MĚSTSKÁ SPOŘITELNA. Kladí zakončeno několikrát odstupňovanou římsou. Na ní po stranách dva včelí úly se snopky obilí. Z pískovce je provedena celá tato partie a spolu s okenním otvorem tvoří mírně vystupující rizalit. Pod okny prvního patra probíhající pískovcová římsa, v dolní části členěná pilovitým motivem, stejným jako v nadpraží všech oken čelně levé poloviny fasády. Okna prvního patra: první čelně zleva dělené ve tvaru T, druhé křížem, kde svislá příčka je pískovcová, třetí má dvě svislé pískovcové příčky, čtvrté opět jednu, páté je stejného charakteru jako první a následuje trojité sdružené, kde jednotlivá okna jsou dělena jednou vodorovnou a dvěma svislými dřevěnými příčkami; navzájem jsou oddělena příčkami pískovcovými, profilovanými.Stejný rytmus oken se opakuje i v druhém NP. Okna čelně zleva první a páté mají balkony v jejich šířce, vysazené na krakorcích, předstupujících plasticky před poprseň, kde oddělují boční reliéfně tesané úseky zábradlí od středového kovového mřížového zábradlí řešeného ve florálních formách. Obě svislé pískovcové příčky okna pokračují i přes horní část ostění; zde mezi nimi je v nízkém reliéfu provedený ornament stylizovaného věnce. Druhé a čtvrté okno mají střední pískovcovou příčku, navíc obě křídla ještě dělená dřevěnými příčkami ve tvaru T. Naproti tomu trojité sdružené okno v pravé části fasády je děleno jen vždy po dvou svislých dřevěných příčkách. Okna celého druhého NP. jsou o něco nižší než v prvním NP. Mezi okny obou podlaží v pravé ose fasády tři pískovcové alegorické znaky. Třetí podlaží osvětleno v levé ose fasády třemi malými segmentově zakončenými okny. Všechna okna ve fasádě zasazena do profilovaných pískovcových ostění, v levé části průčelí s patkami a drobnýma ušima. Korunní římsa pískovcová, vysazená, v levé ose fasády lemující tvar stlačeného oblouku, při patkách vybraného. V této partii pod římsou krátký úsek zubořezu. Střecha v levé části valbová, v pravé sedlová a výrazně nižší, oplechovaná. Tři komíny s dekorativním pískovcovým zakončením. Dvorní fasáda téměř bez ornamentu, břízolitová. V přízemí celkem tři komerční prostory, dva čelně vpravo s kovovými výkladci a úplným prosklením - řešení cca ze 30. let 20. století. Všechny tyto prostory zaklenuty plochostropě a kompletně novodobě upraveny, bez jakýchkoli cenných prvků. Hlavní vstup do budovy je ustoupený v segmentovém výklenku. V ploše segmentu štuková dekorace dvojic včelích úlů. Vstupní dveře původní, v dolní části s dekorativně profilovanými kasetami, dvoukřídlé s původní mosaznou klikou se štítkem. Za tímto vstupem předsíň, na stěnách štukové reliéfy s motivem vzpínajících se parožnatců, segment obíhá štukový reliéf závitnic v pásech vzhůru. Dveře na schodiště původní, dřevěné, dvoukřídlé se segmentovým světlíkem, původní mosazná madla z ohýbaných trubek. V dolní části dveří opět profilované kasety, kování v podobě tří horizontálních hranolovitých příček. V přízemí po pravé straně vstup na dvůr, nalevo krátkou chodbou do sklepení. Schodiště z žulových stupňů, dekorativní kované zábradlí s dřevěnými madly. Klenba schodiště do prvního patra vybíhá z profilovaných mramorových pilířků, po stranách kanelovaných, na vrchu se štukovým motivem festonu. Stejný pilířek se nachází ještě na podestě v prvním poschodí, pilířky ve vyšších patrech již bez festonů. V mezipatře dvě geometricky dekorativní okna z barevných tabulek. Pod nimi pamětní deska s nápisem ZBUDOVÁNO V LETECH 1909-1910 a jmény předsedy a 12 členů výboru. V prvním poschodí původní dřevěné dvoukřídlé dveře se segmentovým světlíkem, s původním kováním a matným strukturovaným sklem. Původní jsou i dveře čelně nalevo, dřevěné kasetované, jednokřídlé, dekorativně kasetované. Za nimi rozlehlá hala spořitelny, rozdělená čtyřmi pilíři z žíhaného mramoru, na třech stranách spojených přepážkami ze stejného materiálu. Stropy s jednoduchými geometrickými štuky. Na severní stranu původní okna s tabulemi strukturovaného skla. Při jižní straně haly se nachází vstup původními dveřmi do pracovny ředitele; unikátně zachovaná místnost s původním dýhovým obložením, kovovými svítidly i nábytkem. Odtud na severní straně vstup do schodišťové haly se stejným dýhovým obložením, osvětlené okny s barvenými leptanými tabulkami; motivy figurální, odleva mužská postava se svitky papírů, žena s ratolestí a dítětem, dělník s krumpáčem, nápis RODINA ZÁKLADEM STÁTU/ZÁKLADEM RODINY LÁSKA A PRÁCE. Schodiště ústí do prostory s původními kruhovými stropními svítidly, odtud do bývalého zasedacího sálu opět s původním dýhovým obložením. Podesta ve druhém poschodí má podlahu pokrtyou původními dvoubarevnými keramickými kachlemi. Schodiště od druhého poschodí až do krovů je natřeno barevným nátěrem. V druhém poschodí se nachází soukromé byty, ve třetím vstup do krovů. Krovy dřevěné složité konstrukce. Ústřední sklepní prostora klenuta valeně, postranní prostory plochostropé. Slouží z větší části jako strojovna.