radnice nová

Dvoupatrová budova ve východní frontě náměstí; cca čtvercový půdorys s nádvořím. Západní průčelí: V přízemí sedm os, okna mezi prostými pilastry se segmentoými záklenky, ve štukových šambránách se zvýrazněnými klenáky a secesně působícím závitnicovým pásem kolem oblouku, pod patami přepásána štukovým pásem. Okna zdvojená, otvírána dovnitř, dělena písmenem T, trojkřídlá,vrchní křídla čtyřtabulková. Střední osa portálem se segmentovým záklenkem a mříží (s nápisem “MĚSTSKÝ ÚŘAD”), na místě klenáku státní znak, pilíře nahrazují stylizovaní atlanti, na prsou přidržující věnece se závěsem kryjícím ohanbí. Pod jedním z nich cedulka “Restaurováno v r. 2001 Jiří Kašpar, ak. soch. Mostek, Souvrať 122”. Na druhém pilastru zprava pamětní deska s vyobrazením příslušníka SNB se samopalem a nápisem:”DNE 25. 4. 1972 / POLOŽIL SVŮJ ŽIVOT / PŘI VÝKONU SLUŽBY / PŘÍSLUŠNÍK SNB / PORUČÍK IN MEMORIAM / MIROSLAV PISKORA / NAR. 27. 10. 1918 / ČEST JEHO PAMÁTCE” Pilastry přízemí nesou meandrový vlys, obíhající též atlanty nesený balkón na půdorysu lichoběžníku s plnou poprsní, kuželky naznačeny jen ve štuku. Sedm oken prvního patra mezi prostými pilastry, obdélná, třkřídlá, dělena písmenem T, svrchní křídlo osmitabulkové, střední osa namísto spodních dvou křídel jedno. Pod okny úseky balustrád z polokuželek. Pilastry přesahují do druhého patra, na 3. od okrajů (vyrůstajících z pilířků poprsně balkónu) Putti, severní svírá v rukou masivní květový útvar, jižní neidentifikovaný předmět; mezi krajními páry shodně utvářených oken 1. a 2. patra (svrchní křídla oken pouze čtyřtabulková) vystouplé štukové kruhové ornamentální útvary se čtyřlistem obíhaným paprsky. Mezi středními třemi osami dvakrát odstupněný vystouplý štukový rámec, ve středu s vpadlým zrcadlem a ornamentálně provedeným znakem “§”, tato okna 2. patra mají výraznější podokenní římsu. Krajní trojice pilastrů nesou masivní hlavní římsu, z níž vybíhají (lícující s fasádou) novodobé pětiúhelné vikýře ze sedlové střechy kryté betonovou taškou. Střední dva pilastry nesou pouze krátké úseky hlavní římsy, nad nimi vyrůstá nízký štít s trojúhelným nástavcem. Nad úseky hlavní římsy pilastry pokračují, ve spodní části zdobeny kalichy s girlandami. Ve štítě trojice mnohotabulkových, na výšku postavených oválných okének se zvýrazněnými klenáky, obkroužených listovými festonam s závitnicovými útvary pod okny. Střídá je pětice pilastrů, nesoucí římsu s trojúhelným štítovým nástavcem. Ten v okrajích zdoben volutovými útvary, vprostřed v zavíjené kartuši polychromovaný městský erb. Nádvoří: Jižní stěna s novodobým půlválcovým přístavkem zcela nově adaptována. Východní dvojosá, mezi podlažími prosté pásové římsy, okna šsetitabulková v prostých šambránách, severní spodní osa pod segmentovým obloukem vstupem do průjezdu. Západní stěna s okny dělenými pímenem T, severní osa v přízemí pod segmentovým oblkoukem vstupem do průjezdu, v patrech nad ním okna sdružená. Severní stěna osmiosá, okna šestitabulková, v přízemí čtyřtabulková, místo svrchního křídla ve fasádě naznačen štukový rámec. Východní vnější průčelí osmiosé, v prízemí s pásovou rustikou a obdélným vstupem do průjezdu na místě 5. osy. V přízemí šestitabulková okna, v patrech čtyřtabulková. V patrech mezi osami lizény, nad 2. a pod 1. potrem úseky štukových horizontálních pásů. Mezi okny 1. a 2. patra čtvercové štukové rámce uvnitř s kruhem. Nízký pětiúhelný štítový nástavec ve středu fasády se dvěma kruhovými okénky. Střecha sedlová krytinou betonová taška, krovní konstrukce kryta půdními vestavbami. Interiér: Průjezdy pod trojicemi placek na pasech. Chodby přízemí východního křídla též pod plackami na pasech, takto zaklenuta též prostora severně západního průjezdu a krátký úsek chodby na jih od něj. Shodného klenutí i prostory jižního křídla (vyjma nejzápadnější, plochostropé. Chodba severně západního průjezdu pod nízkými segmenty, prostory východního křídla s okny do náměstí pod segmenty na traverzách. Zbývající prostory plochostropé, stejně jako patra, vyjma dvou prostor pod plackami v severní části východního křídla v 1. patře, na chodbách místy segmentové pasy. Objekt má dvojici schodišť. Mezi severním a východním křídlem trojramenné, na podestách původní dlažba, pod stoupavými segmenty, neseno segmentovými oblouky. Mezi Jižním a západním křídlem schodiště taktéž trojramenné pod stoupavými segmenty, podesty (s původní dlažbou) pod plackami. Bez zachovaných původních detailů, místy ve zdech odhalena ostění původních topenišť. Objekt nepodsklepen, polosuterénní prostory pouze pod schodišti, dlažba z kamenných desek.