hřbitovní kaple Panny Marie Bolestné se schodištěm a sochami

Hřbitovní kaple P. Marie Bolestné se nachází u městského hřbitova, stavba byla postavena v letech 1700 - 1709 na místě starší kapličky u hřbitova založeného v r. 1625. Mohutná patrová věž stavby byla přistavěna v r. 1765. Jednolodní stavba s půkruhově uzavřeným presbytářem k jižní straně a hranolovou věží vystupující před severní průčelí má sakristii přistavěnou k západní straně. Přístup k objektu je od komunikace po předsazeném kamenném pětistupňovém schodišti, nízká kamenná podezdívka po obvodu stavby vyrovnává svažitost terénu. Vstupní dvoukřídlé dveře stavby jsou osazeny v kamenném profilovaném ostění s ušima, v nadpraží je segmentový klenák a vročení 1765 (přístavba věže). Vstupní dveře jsou zdobené kazetami, v horní části dveří jsou dva průzory. Věž je ukončema profilovanou korunovou římsou, uprostřed vzdutou, završena je výraznou osmibokou cibulovitou střechou s lucernou, makovicí a latinským křížem. Okna lodi a věže jsou zakončeny segmentem a osazena v profilovaných pískovcových šambránách ušima. Boční vstup do kaple a sakristie je od západní strany jednokřídlými dveřmi. Fasáda kaple je hladká, patro věže odděluje profilovaná kordonová římsa. Střecha objektu je sedlová se segmentovými odvětrávacími okénky, krytinou stavby eternit, na věži a presbytáři jsou plechové šablony opatřené nátěrem. Interiér: podvěží je zaklenuto křížovou klenbou, v lodi je uplatněna zrcadlová klenba s profilovanou paspartou, prostřední část konvexní dřevěné kruchty má novodobé zábradlí zdobené rostlinnými motivy. Okenní vitraje jsou zdobeny výjevy P. Marie s Ježíškem, sv. Josefa s Ježíškem, sv. Václava a Krista Dobrého pastýře, zhotoveny kolem r. 1900. Presbytář je zaklenut valenou klenbou. Sochy Ecce homo a Panny Marie Bolestné - jsou umístěny na kamenné podestě před vstupem do kaple. Stojí na širších fundamentech, ze kterých vyrůstají kvádrové pilíře s nápisy v zrcadlech uprostřed čelních stran, pilíře jsou završeny vzdutými římsami. Materiálem skulptur je pískovec. Výška soch činí cca 165 cm. Vročení je uvedeno vždy na zadní straně pilíře (1771).