sloup se sousoším - Mariánský sloup

Zhruba uprostřed náměstí stojí Mariánský sloup na podstavci křížového půdorysu, umístěného na hmotném kvádrovém soklu na půdorysu čtverce. Jednotlivá ramena podstavce jsou opatřena reliéfy rostliných motivů, na rameni podstavce na kterém stojí socha sv. Floriána je prázdné zaklenutá nika. Podstavec je zakončen profilovanou římskou. Uprostřed podstavce vyrůstá sloup složený z navršených obláčků, které nad soklem obrůstají rostlinné motivy. Socha P. Marie stojí na sloupu z obláčku, uprostřed celého sousoší, je v mírně podživotní velikosti, v kontrapostu, ruce zkřížené na prsou, splývavý šat s rouškou na hlavě, kolem hlavy svatozář složená z malých pozlacených hvězdiček. Socha sv. Josefa : je v mírně podživotní velikosti, ve statickém pojetí. Drží na levé ruce ruce malého Ježíška, hlavu k němu skloněnou a dítě vzhlíží na něj. Vzadu je sv. Josef opřen o jakousi skálu či balvan. Je oblečen v prostý šat, obuté má sandály, je prostovlasý a kolem hlavy má jednoduchou svatozář. Socha sv. Václava je opět v mírně podživotní velikosti, ve statickém pojetí. Postava je opřena o volutový štít, je oděna ve zbroji, s levou rukou na prsou, na hlavě šlechtický čepec, nahoře s pozlaceným křížem. Na soklu je štítek s nečitelným nápisem a letopočtem 1820. Pod tím nápis "Obnoveno v l. 1897". Socha sv. Floriána je nejcenější z celého sousoší, pochází patrně z pol. 18. století (UPČ, str. 332). Postava ve velmi silném kontrapostu, v podživotní velikosti. Tradiční atributy : vědro s vodou a hašeným objektem. Vodu z vědra lije sv. Florián levou rukou, v pravé ruce drží zástavu. Oblečen v obvyklý šat, na hlavě má helmici. Socha sv. Ludmily je v mírně podživotní velikosti, ve statickém pojetí. Je oblečena v prostý šat, na hlavě má roušku, ve tváři působí poněkud ploše, kolem hlavy má jednoduchou svatozář a levou rukou drží na prsou knihu. (popis Nováková 1995)