děkanství

Jednopatrový izolovaný zděný objekt, zakončený valbovou střechou. Architektura ve svém vnějším výrazu jednoduchá. Průčelí symetrické, členěné mělkými dvojitými lisenovými rámy, vycházejícími ze solu, završenými podbrádkovou korunní římsou. Trojice středních os tvoří nepatrný rizalit, jehož okna v přízemí jsou doplněna mřížemi. 7 okenních os - stuhové šambrány s profilovanými parapety, kordonová římsa, okna dvojitá,členění čtyřkřídlé, někde dochováno desetitabulkové členění. Vstup do objektu lištovým portálem s uchy a kapkami esovitého tvaru, nad ním rozeklaný segmentový fronton. Boční východní průčelí je v patře trojosé, v přízemí jedno nepůvodní okno, fasádu člení jen sokl a římsy a ostění oken. Dispozice dvojtrakt se vstupem do příčně položené síně s trojicí výsečí s půlkruhovými čely. K chodbě přiléhají v zadním traktu dva křížově zaklenuté prostory a vpravo chodba na dvůr s třemi křížovými poli přecházející i do mělkého pravého křídla. Ze dvora vstup lištovým portálem. Vlevo dispozice, vpředu prostor s klášterní klenbou s výsečemi, hlubší než chodba, vzadu do dvora, se obrací místnost s dvojicí křížových kleneb. Vpravo se nastupuje ze síně přímo na vřetenové schodiště do 1. patra. Na podestě valená klenba s výsečemi, za ní následuje prostor s klášterní klenbou s koutovými výsečemi a konečně ve dvorním křídle místnost s dvojicí křížových polí. První patro plochostropé s fabiony, levý nárožní prostor členěný ve stropě se štukovým obrazcem. Objekt se po odbourání původní barokní ohradní zdi stal určitou uliční dominantou. P o z n . : (Brána měla polokruhovou arkádu, v jejímž vrcholu je maltový klenák. Po stranách brány byly pilastry s hladkými, rovnými římsami. Zdivo brány bylo ukončeno rovně, ze stran vybráno vlnou. Nad rovnou římsou nástavek ukončený dvěma stranami trojúhelníku. Po jeho stranách volutové díly. Na středu byl obloukem zaklenuta nika a v ní socha sv. Vavřince. Na vrcholu kamenná soška P. Marie. Budova stájí byla členěna okny a vchody s maltovými rámy. Hlavní římsa hluboce vyžlabena. V předpokoji přístupném z chodby byla řemeslná malba krajinářských prospektů a ornamentálních pásů z let 1870). Ing. Reml - 1988