brána usedlosti čp. 18

Usedlost čp. 18 je situovaná u paty kostelního návrší, na jeho jižní straně. Přízemní obdélný dům, krytý sedlovou střechou, je štítem orientovaný k cestě. Průčelí je dvouosé, členěné lizénovým rámcem s nárožími zdůrazněnými omítkovým kvádrováním. Navazující ohradní zeď s branou a brankou téměř dosahuje výšky korunní římsy domu. Oba vstupy zaklenuté valeným obloukem rámuje pískovcové ostění s lištou a vrcholovým klenákem. Stojky brány ukončuje odstupňovaná páska - hlavice. Odstupňovaná římsa zdůrazněná vlysovým pásem je nad brankou přímá, avšak nad bránou se segmentovitě zvedá. Korunu kryjí prejzy. Vjezd brány rámují pilastry s hlavicemi přecházejícími do korunní římsy. Na bránu dále navazuje nižší ohradní zeď. Předmětem ochrany je brána s brankou na st.p. 7/1.