venkovský dům - Tomáškův dům

Zděný přízemní dům s roubenou (pův. omítanou) světnicí, střecha mansardová s podlomením a kuklou nad štítem. Dům je situován v městské volné uliční zástavbě. Městské formě odpovídá i hlavní vchod z ulice a další vchod a vjezd do hospodářské části dvora vzadu. Do dvora se vjíždí branou se dvěma zděnými pilíři. Před průčelím, vlevo od vrat, je oplocená zahrádka. V předním dílu je roubená světnice s dvěma okny v průčelí a dvěma do ulice, za ní vstupní síň, přístupná z ulice pravoúhlým pískovcovým portálem s ušima a lištou, který je doplněn obdélným menším nadsvětlíkem. Dveře dvoukřídlé, zvenčí šikmo stromečkově bědněné. Nad vchodem je kamenná tabulka s nápisem: "Zde se narodil 17. dubna 1774 / Václav Jan Tomášek / slavný hudební skladatel český. / Zemřel 3. dubna 1850 v Praze." Prostor za síní osvětlují z ulice dvě okna v pískovcových ostěních s ušima a lištou a profilovaným parapetem, doplněná v ostěních kovanou mříží. Dochovaná černá kuchyň s plackovou klenbou. V síni pravoúhlý portál s ušima, v něm dveře barokního typu o dvou výplních. Do síně ze dvora opět pravoúhlý portálek s nevýraznými uchy a drobným čtvercovým nadsvětlíkem. Sklep: kamenná valená omítaná klenba s výsečemi. Na obytný dům se napojuje hospodářská část s chlévem, stodůlkou (severní křídlo) a kolnou (východní křídlo). Hospodářská část objektu je z cihelného zdiva. Na severní straně se vestavba do podkroví projevuje vikýřem do obou stran., okenní i dveřní otvory novodobě upraveny, nové omítky i střešní krytina. Nad obytnou částí je mansardová střecha, původně krytá šindelem, později eternitové šablony, které také kryly štít nad průčelím (po opravě štít svisle bedněný, lištovaný, s dvojicí vyzírů). Popis Štěpán 1988