kostel sv. Štěpána

Trojlodní basilika s pětibokými závěry a s dvojicí hranolových věží nad bočními kaplemi. K jižní lodi přiléhá obdélná sakristie s polygonálním závěrem. Neomítané zdivo z lomového kamene prolamují z části původní i novogotická lomená okna nestejných velikostí s kružbami různých motivů. Hlavní vstup je veden novogotickým portálem v západním průčelí; ústupkový portál s vloženými sloupky a kružbou v tympanonu. Boční vstup bohatě profilovaným portálem s pětilistem vykrojeným nadpražím z doby vzniku kostela s polosloupky nesoucími bohatě dekorované listové hlavice. Hlavní loď s kaplemi je zaklenuta křížovými klenbami s vyžlabenými žebry na konzolách s rostlinným dekorem. V kněžišti a v závěrech kaplí jsou paprsčité klenby, chór a obě podvěží opět křížovými klenbami. Trojlodí rozdělují čtyři páry mezilodních arkád na hranolových pilířích, jejichž záklenky jsou s výjimkou východního na evangelijní straně hrotité. Pod závěrem hlavní lodi se nachází unikátní raně středověká krypta (kaple sv. Kateřiny), která má podobu osmiboké centrály završené pro raně středověkou českou architekturou velmi pokročilou žebrovou klenbou, spočívající na středovém svazkovém pilíři s hlavicí zdobenou úponky vinné révy. Klenbu tvoří vějířová sestava trojpaprsků žeber, které jsou v koutech podchycené konzolami. Stěny i klenbu kaple zdobí v českém měřítku unikátní krásnoslohové nástěnné malby.