kostel sv. Filipa a Jakuba

Farní kostel sv. Filipa a Jakuba - barokní rozsáhlá stavba dobrého stavitele, orientovaná, omítnutá. Původní omítka natřena ostře žlutě, detaily stavby červené. Půdorys lodi obdélný (21 x 13 metrů ve světlosti), dvě klenební pole, prostor pro kruchtu. Na západním průčelí věž na čtvercové základně. Kněžiště protáhlé (délka 11,5 metru, šířka 7,5 metru) má obdélné klenební pole a třemi stranami uzavřený závěr. K jižnímu boku kněžiště přiléhá čtvercová sakristie. Kostel stojí na nejvyšším místě mírného svahu, na kterém je veliké obdélné náměstí v dominantní poloze. Přístup ke kostelu tvoří asi 1,5 metru vysoká terasa, parkově upravená. Před hlavním vchodem do kostela na západní straně věže je schodiště. Čtvercová jeho podesta, na nárožích sokly s kamennými jednoduchými vázami, je přístupná ze všech volných stran vždy čtyřmi stupni. E x t e r i é r : vysoký kvádrový sokl, jehož nároží zaoblena. Ze stran lisénové výstupky. Lisénové podkládané pásy jsou i na bocích kostela. Po jednom v podélné ose kruchty, dvojice na středu v ose klenebního pásu lodi. V kněžišti jsou zdvojené lisény na všech nárožích. Zdivo kostela nad soklem je členěno v tomtéž rozložení maltovými podkládanými pilastry, které jsou ukončeny profilovanými hlavicemi. Na nárožích a na kněžišti jsou pilastry bosovány. Střední dvojice na bocích lodi má pilastry hladké, avšak podložka mezi dvojicí je bosována. Nad pilastry obíhá kolem kostela vysoké kladí, jehož vlys je prostoupen úseky podkládaných pilastrů. Římsy profilovány. Věž má čtyři výšky, sokl (kamenné kvádry) až do prvé výšky, kde jsou na volných stranách kruhová okna, nad nimi kamenný profilovaný kordon, nad okny obloukově vypnutý. V druhé výšce jsou půloblounem zaklenutá zazděná okna. V třetí výšce jsou tři okna polokruhem zaklenutá, s kamenným ostěním, opatřeným ze stran klenáky. Nad obě jsou osazeny hodinové ciferníky. Obě volná nároží věže jsou zaoblena a mají na soklu hladké, v patrech bosované pilastry ze stran, které končí kamennými, profilovanými hlavicemi. Kryt věže je tvrdý, šestiboký jehlan. Do věže vede obdélný vchod s kamenným zalomeným ostěním, na středu nadpraží klenák s letopočtem 1747. Na průčelí kostela se stran věže jsou uprostřed výšky niky. Nad hlavní římsou je kamenná podezdívka se sokly a kamennými koulemi na koncích, nad ní jsou maltové úseky štítu. Vedlejší schody do kostela s kamennými, uchově zalomenými obdélnými ostěními jsou v jižní a severní straně prvního klenebního pole. V nich právě tak jako v hlavním vchodu jsou železná, kovaná vrata. Okna po dvou na bocích kostela, po jednom na šikmých stěnách kněžiště. Jsou obdélná, zaklenutá stlačeným obloukem. Ostění jsou maltová, slabě profilovaná. nad záklenky jsou střídavě pagodovitě a lukovitě vypnuté profilované kamenné římsy. Mezi záklenky a římsami jsou střídavě kamenné klenáky a mušle, na uchově zalomanými šambránami jsou maltové, vzhůru vytočené volutky. Střecha: sedlová, nad kněžištěm polovalba, krytá břidlicí, nad kněžištěm štíhlá, osmiboká sanktusová věžička, pobitá plechem. I n t e r i é r : Předsíň na věži sklenuta na čtyři kápě. Nad kruchtou je elipsový, široký klenební pás, nesený záklenkou, která spočívala na výstupcích zdiva. Pod ní dva pilastry se štukovými hlavicemi. Dvě pole v lodi jsou sklenuta plackou, nesenou na středu dvěma oblouky, které spočívají na pilastrech, silně do vnitřku lodi vystupujícími. Kouty takto vzniklé jsou zešikmeny a na obou stranách k okenním výklenkům opatřeny polovičními pilastry. Hlavice jsou štukové, akantové, ukončené římsou nad perlovcem. V nich vkomponovány postavy andílků. Štukový vlys je i na zešikmených stěnách, kde mezi akantovými listy jsou polopostavy světců. Římsa nad štukovým vlysem je silně vyložena. Vítězný oblouk je dvojitý, nesený dvojicemi pilastrů se štukovými hlavicemi, na nich akant a andílkové. Vítězný oblouk je polokruhový. Obdélné pole kněžiště je klenuto plackou, závěr oddělen klenebním pásem na pilastrech a zaklenut třemi kápěmi, jejichž polooblouky spočívají na pilastrech, v koutech závěru oblomených a sbíhají se na příčném klenebním pásu nad oltářem. Na všech pilastrech závěru jsou úseky kladí. Stěny a strop kněžiště jsou pokryty klasicistními freskami. Na klenbě prvního pole je otevřené nebe, v něm Nejsvětější trojice. V kápích závěru je třikrát nápis zlacenými písmeny "Sanctus" na paprscích. Ve výklencích oken jsou kosodélníkové pletence, pod okny závěru velké klasicistní vázy a festony pod nimi dole niky. Na klenebních pásech výsečí pásy s trojbočných listů, na tělech pilastrů a vítězného oblouku uprostřed kosodélníkové pletence, ze stran listy z hroznů. Na bočních stěnách kněžiště rámy pro fresky obklopené vinnou révou. Náhrobní kámen z červeného mramoru, zasazený ve zdi pod kruchtou. Uprostřed znak podložený krásně tesanými rozvilinami. na něm dva rohy bez špicí, tytéž v klenotu. Hoření rohy vyplněny třemi obloučky a listem. Nápis na zvednutém okraji : "Anno Domini MCCCCIX vigitia sancti Bartolomei obiil. famosus.Benessius.de Kocurov.paterPribislai.Atbatis.hic.sepultus.Osate.pro.co." Rozměr 168 x 80 cm. (rok 1419) . (1988 Reml)