radnice

Ukázka stavby skromné radnice malého městečka, postavené po požáru náměstí po r. 1835. Kamenná přízemní budova obdélníkového půdorysu na dolním rohu náměstí, jejíž zvláštní společenská funkce je zvýrazněna řešením průčelí a štítu. průčelí je o třech osách, a to uprostřed vchod, po stranách po jednom oknu. Zatímco obě okna jsou zapuštěná v mělkých nikách pod klenutými oblouky, je vchod výrazně předsazen před rovinu průčelí v haranolovité věži, napojené na průčelí i štít. Ostění dveří je ukončeno do tvaru půlkruhu. Nároží věže a průčelí je přizdobeno bosáží. Trojúhelníkový štít je hladký, na obou stranách nad štít vystupují masívní pilíře, ukončené kamennými deskami. Na vrcholu obou pilířů jsou ikamenná poprsí buditelů (celkem2). Věž v úrovni štítu má okno s půlkruhovým obloukem, lemované ozdobným pásem v omítce. na omítce pod oknem je naznačena girlanda, ve dvou místech podepřená trojlístkem. Věž je ukončena plechovou cibulovou bání. 1988 L. Štěpán