kostel Českobratrské církve evangelické

Orientovaná jednolodní stavba. Na loď obdélného půdorysu plynule navazuje půlkruhový presbytář. K němu je z východní strany, na podélnou osu kostela, přistavěna nad obdélným půdorysem sakristie. Před hlavní západní průčelí kostela byla předsazena hranolová věž se zvonicovým patrem a s předsíní v přízemí Presbytář vystavěný nad půlkruhovým půdorysem je v severovýchodním a jihovýchodním směru prolomen jedním párem vysokých obdélných okenních otvorů s půlkruhovým záklenkem. Ostění obou oken je rovné, bankál je mírně šikmý oplechovaný. Okna jsou dřevěná, dělená rastrem. Na podélné ose kostela je z východní strany k presbytáři přistavěna sakristie obdélného půdorysu. V její jižní stěně je proražen vstup. Dřevěná jednokřídlá dveře jsou vsazena do dvakrát ustoupeného obdélného výklenku se segmentovým zaklenutím. Na ose východní stěny sakristie je prolomen šířkově obdélný okenní otvor s půlkruhovým záklenkem. Do rovného ostění otvoru jsou osazeny vnější dřevěné dvoukřídlé žaluzie a vnitřní dřevěný okenní rám s dělením na šest polí. Severní stěna není pojednána. Sakristii zastřešuje polovina stanové střechy, krytinou je bobrovka. Presbytář zastřešuje oplechovaná poloviční kuželová střecha. Vlastní presbytář je zevně od lodi oddělen párem svislých lisenových pásů. Severní i jižní stěna obdélné lodi jsou shodně pojednány třemi okenními osami. Všechny okenní otvory jsou stejné a odpovídají tvarem i velikostí oknům v presbytáři. Jsou vysoké obdélné s půlkruhovým záklenkem, jejich ostění je rovné, bankál mírně šikmý oplechovaný. Dřevěné rastrové okno je rozčleněno vždy do osmnácti polí. Mezi střední a východní okenní osou je v obou stěnách proražen boční pravoúhlý vchod do lodi. Do prostého kamenného portálového ostění jsou osazena dřevěná dvoukřídlá dveře. Západní nároží lodi jsou polygonálně vykrojena. Loď je zastřešena sedlovou střechou, krytinou je pálená ražená taška. V místě při půlkuželovém závěru střechy nad presbytářem je na hřebeni lodi umístěn kovaný hrot s koulí a špicí. V obou polovinách sedla střechy jsou dvě malá čtvercová okénka. Před hlavní západní průčelí kostela je předsazeno hranolové tělo věže, v jehož přízemí je předsíň. V místech obou koutů vzniklých tímto předsazením věže před průčelí kostela jsou vložena točitá schodiště na hudební kůr a do dalších pater věže, projevující se zevně čtvrtválcovým útvarem. Na ose obou těchto čtvrtválců, ukončených částí oplechované stlačené kuželové stříšky, je prolomen v obdélném výklenku, do ustoupeného ostění, malý kasulový okenní otvor. Na ose západní stěny věže je ve vpadlém poli zřízen obdélný segmentem zaklenutý hlavní vchod, jemuž jsou předloženy dva schody. Do kamenného portálového ostění s dekorativními motivy /1/ jsou osazena dřevěná dvoukřídlá dveře s plným dvoukřídlým světlíkem. O málo výše nad vchodem, ve vpadlém poli lunetového tvaru, je prolomen široký lunetový okenní otvor. Do rovného ostění je vsazeno dřevěné, loukoťově dělené okno. Nad oknem vystupuje z fasády vodorovný pásek s nápisem /2/. Nad ním probíhá profilovaná patrová římsa hranolu věže, která pokračuje jako korunní římsa nad lodí a presbytářem. V západní stěně tohoto patra jsou ve vpadlém obdélném poli prolomeny vedle sebe dva úzké obdélné okenní otvory s půlkruhovým záklenkem. Jejich ostění je rovné. V severní a jižní stěně jsou pak, opět ve vpadlém poli, obě okna pouze naznačena, resp. zaslepena. Nároží patra, stejně jako přízemí, je zvýrazněno bosáží. Patrová profilovaná římsa tohoto patra probíhá ve výšce hřebene střechy nad lodí. Nad římsou je vyneseno zvonicové patro, v jehož všech čtyřech stěnách je na jejich ose prolomen obdélný, půlkruhem zaklenutý otvor s podokenní římsičkou a klenákem ve vrcholu záklenku. Do rovného ostění jsou osazeny dvoukřídlé dřevěné žaluzie. Jednotlivá nároží zvonicového patra jsou zvýrazněna širokými bosovanými pilastry. Věž ukončuje oplechovaná přílbová střecha zakončená hrotem se schránkou a špicí s hvězdou. /1/ Do nadedveřního segmentového záklenku portálu je vtesán letopočet 1785, který je rozdělen mírně předsazeným klenákem, v jehož čele je vtesán nápis: DŮM MŮG / DŮM MOD / LITBY SLAU / TI BUDE. / ISAI. K. LVI. / /2/ Nápis: POJĎTE KE MNĚ VŠICHNI, KTEŘÍ PRACUJETE / A OBTÍŽENI JSTE, A JÁ VÁM ODPOČINUTÍ DÁM. /