měšťanský dům

Dvoupodlažní dům a dvorním traktem s dominantní secesní fasádou ve východní frontě ulice Vodní. Vzhledem k umístění vytváří významné pohledové linie do ulice Ztracené vázaný na hmotu zámku. Průčelní fasáda z doby kol. 1901, podle návrhu arch. Felixe Skibiňského, je v partii přízemního obchodního parteru členěna dvěma dřevěnými výkladci s jedním vkonponovaným pravoúhlým vstupem hluboko mezi čtyřbokými pilíři z režného zdiva, ve vrchou s terakotovým geometrickým profilem. Vlevo je umístěn úzký pravoúhlý vstup s odděleným světlíkem do přístupové komunikační chodby. Parter je vymezen přízemními úseky kamenné podnože a v horní části odsazenou plochou s profilovanou kordonovou římsou. Partie prvního patra zachovává původní štyřosé členění pravoúhlých obdélných otvorů se segmentovými štukovými forntony vložených klenáků a ženských maskaronů. Meziokenní plochy doplňuje vegetabilní dekor, usazený nad kordonovou římsu. Přístavené druhé patro již vykazuje ve fasádě zmnožení okenních os včleněním lodžije segmentového zaklenutí s profilovaným parapetem balkonu, ve vrcholu s atikovou zídkou včleněných půlkruhových podkrovních oken, ve střední částí s vysokým atikovým profilovaným štítem, zakončeným vázou, mírně konvexního vypnutí hmoty. Úzká pravoúhlá okna dvojdílného členění jsou obohacena o složitější původní konstrukci balkonových dveří. Vnitřní dispozice přízemí uchovala patrně ještě gotickou střední vodorovnou zeď a prostory sklepa. V přízemní části dvorního jednopatrového křídla se dochovaly barokní valené klenby a klasicistní placky. V komunikační chodbě domu se dochoval v zadní části fragment původního klenutí. První patro bylo přestavbou dispozičně přeřešeno s plochostropého pažení. Druhé čistě secesní patro je obohaceno u centrálně umístěnou valenou hlubokou lodžii segmentového balkonu. materiál: cihlové zdivo, omítky, krytina - plech