měšťanský dům

Původní jednoposchoďový dům s půdním polopatrem na středověké stavební parcele dvěma nádvorními křídly, prodloužen o dvojkřídlý objekt s průčelím do ulice Jánské. Hlavní fasáda do ulice Kovářské si uchovala přes novodobé razatní úpravy fasády původní čtyřosé členění. Hladká fasáda přízemí je pročleněna výkladci dvou obchodních prostor po stranách a středově situovaným hlavním vchodem se segmentovým záklenkem a původním plošným ostěním s konzolkami a vrcholovým klenákem. Pohledově levý obchodní prostor byl osazen sjednoceným tělesem dřevěného výkladce s vloženým vstupem z ulice, profilovaného přízemního soklu, konzolek obvodového rámce a předsazené nápisové plochy s oplechováním vyložení stříšky. Pohledově pravý výkladec obchodního prostoru vsazen v síle zdiva bez vysazené části, doplněn novodobým kamenným obložením s vrcholovou výraznější vodorovnou lištou. Hladká fasáda prvního i půdního polopatra je členěna hladkými lištami okenních šambrán, vzájemně vymezených v horizontální linii horní a dolní lištou. Na úrovni půdního polopatra je osová souměrnost vyrovnána doplňujícími lizénovými rámy na místěch absence středových oken. Podokapová korunní římsa nese sedlovou střechu. Obdobně, jako u sousedního domu se v přízemních prostorech přední části domu zachovalo valené zaklenutí na sytčných pětibokých výsečích. Místnosti v patře jsou pak většinou plochostropé. Navazující jednopatrová budova s fasádou do Jánské ulice uchované přibližně stejné původní podoby po klasicistní úpravě. Přízemní prostory jsou zaklenuty plackami, dále se zde objevuje valená klenba na výsečích. Objekt je podsklepen hmotově staršími sklepy než je stávající nadzemní část. V hlavní přední místnosti přízemí dnes sloužící jako prodejní prostor jsou výseče valené klenby vyzdobeny souborem šesti freskových drobných jednofigurových výjevových obrazů s tématy: tepající zlatník (123.59 cm) - sedícího muže na trojnožce v oděvu bílé haleny a černých krátkých nohavic v abstrakním šedého pozadí a prázdého štítu vážící zlatník (121.58 cm) - sedící muž s knírkem v oděvu bílé haleny a hnědé zástěry, držící v ruce váhy a v pravé hrudky materiálu rudy s abstraktním našedlým pozadím s prázdným štítkem vlevo nahoře sedící zlatník (119.65,5 cm) - sedící muž na čtyřnožce za stolem v oděvu bílé haleny a červených dlouhých nohavic opět na abstraktním šedivém pozadí s prázdným štítem hodinář (122.64 cm) - sedící muž u stolu oděn v bílé haleně a hnědé zástěře, krátkých nohavic opět na abstraktním šedém pozadí s prázdným štítem vlevo od postavy zlatník rytec (121.62 cm) - sedící muž oděn v bílé haleně a hnědé zástěře en face s prázdnými štítky po obou stranách postavy zlatník s kahancem a dmuchavkou (110.64 cm)- sedí na čtyřnožce za stolem oděn v bílé haleně a černých nohavicích. V levé ruce drří předmět v ústech dmuchavku. Vpravo od postavy prázdný štítek. Freskové obrazy na výběžcích klenebních pasů nesou signaturu ve výjevu vážícího zlatníka vlevo dole ve znění MK 1920 ( akademický malíř Karel Minář, kroměřížský rodák, žák Maxe Švabinského a pozdější profesor AVU v Praze).