fara

V blízkosti hřbitova umístěna volná přízemní budova fary na obdélném půdoryse s mírně zaoblenými rohy. Osmiosé průčelí je akcentováno nízkým trojosým rizalitem s půdním polopatrem a trojúhelníkovým atikovým štítem ve vrcholu. Fasáda je členěna podnoží se sklepními obdélnými průduchovými okénky, oddělenou soklovou římsou od zvýšeného přízemí. Nad římsou jsou hladké plochy fasády zdůrazněny nárožní rustikou a v ploše systémem rámujících lizén. Vysoká obdélná okna jsou opatřena hladkými pravoúhlými šambránami s vytaženými rohy a vrcholovým hlavním klenákem a rovným parapetem. Rizalitu v průčelí je předsazeno dvojramenné sbíhavé schodiště o dvakrát dvanácti schodišťových stupních, na čele obloženo haklíkově kladeným hrubě opracovaným kamenem se středovým konvexním vypnutím a prolomeným vchodem pravohlého ostění s vsazenou kovanou mříží. Nad vchodem osazena mramorová pravúhlá pamětní deska se sekaným majuskulním nápisem ve znění: ZDE V LETECH 1897 - 1907/ ŽIL A PRACOVAL /FRANTIŠEK GOGELA/ BOTANIK PŘEDNÍ ZNALEC KARPATSKÉ/ A PODHOSTÝNSKÉ KVĚTENY./ NAR. 13. ZÁŘÍ 1854 V PODHRADNÍ LHOTĚ/ ZEMŘ. 22. ÚNORA 1922 V TŘEBĚTICÍCH/ 1969. Plocha zvýšeného přízemí v šíři rizalitu je na osu prolomena hlavním vchodem s kamenným ostěním s vytaženými kouty s ořímsovaným trojúhelníkovým frontonem v supraportě na vysokém hlavním klenáku. Zachované jsou i původní kované dveře s diagonální osnovou pobíjeného plátování s motivy okvětí. Celá plocha rizalitu přízemí je opatřena plošnou rustikou. Nad oběžnou profilovanou korunní římsou se zvedá v rizalitu půdní polopatro s hladkou fasádou a nárožní rustikou . Hladké pravoúhlé okenní šambrány jsou doplněny vloženými dvěma kruhovými rámy s vpadlými poly mezi okny v horní polovině s přesahem nad linii okenních os. Nad vyloženou římsou je umístěn trojúhelníkový ořímsovaný fronton s dvěma kruhovými okny v ploše, mezi nimiž je vsazena kamenná desková trojdílná erbovní kartuš olomouckého biskupství s papežským kloboukem a odznaky církevní a světské moci v klenotu. Pod ním je osazena obdélná nápisová deska s konvexně probranými kouty na přízední podnoži s textem z úrovně komunikace obtížně čitelným. Objekt je v zadní části doplněn malým přístavkem. Korunní římsa nese mansardovou střechu. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, mramor, hladká omítka, kov