ohrazení hřbitova s branami a epitafy

Cihelná ohradní zeď v. 2,4 cm s pilířky 17x135 cm na vnitřní straně, krytá pultovou stříškou z bobrovek, z vnější strany neomítaná a zevnitř pokrytá novou hladkou omítkou s okrovým nátěrem. U východního nároží pilířová brána s rustikou členěným tělem a pískovcovým soklem s předstupujícími odrazníky a hlavou – na lysis masivní deska, na ní na odstupnění nízký jehlanec stříšky. Mezi pilíři překlad z kolejnice, na něm plechová deska s reliéfně vystupujícím nápisem RESURECTIS. Nad středem desky jetelový latinský kříž. Dvoukřídlá vrata zámečnická s gotizujícím a klasicistním dekorem, s krabicovým zámkem a espagnoletovým uzávěrem. V průjezdu pískovcová dlažba. Na severozápadní straně v ose hřbitova brána do novějších částí hřbitova (tzv. válečný hřbitov, B a C). Brána se zděnými omítanými masivními pilíři s pásovou rustikou. Pilíře ukončují masivní, v profilu pravděpodobně zjednodušené hlavice, ukončené jehlancovými stříškami krytými bobrovkami. Dvoukřídlá symetrická zámečnická brána. soklová partie oplechovaná, zbytek s rámem, v jehož horní obvodové části jsou osazeny plechové tabule s prosekanými letopočty 1914 a 1918. V horní části zavěšeny festony, přes středovou část věnec. Výplně z pletiva. Nad střední částí brány ozdobný nástavec s volutami. V severovýchodním úseku ve zdi a pilířích vsazeno celkem 5 epitafů z 20. století (od západu: Růženy Preissové +1923, Petra Pechtla +1924, rodiny Václava Anděla, pískovcový rám bez desky, rodiny Červených - nejsou předmětem ochrany). Před márnicí zeď ukončena pilířem, za ním následuje dvojice dřevěných rámových náplňových dveří k záchodům. Především na jihovýchodním úseku ohradní zdi osazeny epitafy (z nich čtyři zapsány jako nemovitá kulturní památka, uvedeny pro úplnost). 1. Epitaf Vácslav Khelner - zapsán jako nemovitá kulturní památka 2. Dr. Josef Jakob: V prvním poli u brány (mezi hrobovými místy I/80 a I/81) v pískovcovém rámu zvýšeném trojúhelným štítkem (66,5x76 cm) vápencová světle šedá deska 56x53 cm s vtesaným nápisem. Pískovcový rám s obvodovou linkou a v koutech a středech stran vegetabilní motivy, ve štítku pod dubovou snítkou Eskulapova hůl s hadem. Nápis: Hier ruhen vereint,/ der k. k. Felder Stabsarzt/ Dr. Josef Jakob,/ im 53ten Lebensalter/ längst vorangegangen:/ Seine Gattin Rosa geb: Fürbas/ gest: den 26 ten Juni 1856/ im 76ten Jahre.// 3. Martin Veselý: V prvním poli u brány nově osazená deska 60x41,5 cm z hořického pískovce. Při obvodu vtesaný linkový rám s projmutými rohy, uvnitř latinský kříž, pod ním vtesaný nápis minuskulí a kapitálou (jméno): Zde v Pánu odpočívá/ MARTIN VESELÝ/ hostinský/ zemřel 10. 3. 1820/ v 55. roce věku svého// Není předmětem návrhu! 4. Malvine Hora: Na prvním pilíři (za hrobovými místy I/81 a I/82) silně zkorodovaný pískovcový rám 54x43 cm (odsazení a obloun přecházející ve výžlabek), v něm deska 37x27 cm z tmavého vápence s černými zrny se vtesaným nápisem: Hier (ru)ht/ Malvine Hora/ geboren am 19ten April 18../ gestorben am 11ten Nov. 18..// 5. Friedrich Sitta: Na druhém pilíři (za hrobovými místy I/85 a I/86) zkorodovaný neprofilovaný pískovcový rám 46,5x38 cm, v něm deska 40x32 cm z tmavého vápence se vtesaným nápisem kurzivou a kapitálou (jméno): Dem andenken/ ..es i.higst gelibten Sohne/ FRIEDRICH SITTA/ geb.18. May 1868/ gest. 1. Febr. 1870/ Die trauenden Elte(rn)// 6. Mařenka Burešová: ve třetím poli jihovýchodní zdi u 2. pilíře (hrobové místo I/86) pískovcový rám s nízkým volutovým štítkem s vegetabilní výplní, částečně zkorodovaný, 59x51 cm vsazená deska 50x35,5 cm ze světle šedého mramoru. Vtesaný nápis kurzivou, kapitálou (jméno) a humanistickou minuskulou: Památce naší milované/ nezapomenutelné dcerušce/ MAŘENCE BUREŠOVÉ/ *11. 8. 1890 ? 30.6.1892./ Truchlící rodiče.// 7. Johan Josef Seikora: ve třetím poli jihovýchodní zdi (jižně od hrobového místa č. I/86) pískovcový rám 55x46 cm s profilací, v něm deska (44x34,5 cm) ze světlého šedého vápence s žilkami. Vtesaný nápis humanistickou minuskulou a kurzivou (povolání): Joh. Josef Seikora/ Verwalter/ geboren am 26. März 1776,/ gestorben am 26. November/ 1849.// 8. Epitaf Ernst Johan Victor Piere - zapsán jako kulturní památka 9. Rodina Franze Würtha šlechtice von Hartmühl: Ve třetím pilíři (hrobové místo I/87) ve výklenku deska z šedého vápence 67x47 cm, na ní vtesaný nápis kurzivou a humanistickou minuskulí: Hier ruhet/ Franz Würth Edler v. Hartmühl/ k.k. Oberst in Pension/ gestorben den 8. Febr. 1865 im 98. Lebensjahre/ dessen Gattin/ Frau Anna Würth Edle v. Hartmühl/ gestorben den 8. Febr. 184(6?) im 43. Lebensjahre/ und ihre Tochter Wilhelmine/ gestorben den 1?. Febr. 184(5?) im 3. Lebensjahre// 10. Imbrovi: Ve čtvrtém poli (hrobové místo I/88) v pískovcovém obdélném rámu 65x107 cm na výšku s půlkruhovým vzdutím horní strany vsazená deska z bílého vápence. V desce nahoře vtesaný kříž, pod ním vtesaný nápis kapitálou: RODINA/ IMBROVA//. Pod nápisem volutový rostlinný ornament. 11. Josef Brunn: U čtvrtého pilíře (východně u hrobového místa I/90) v líci vsazená deska 42x33,5 cm z šedého vápence s prasklinami, částečně vyplněnými bílým materiálem. V desce vtesaný nápis humanistickou minuskulou a kurzivou: Hier ruhen/ von ihren eltern und Geschwistern die Betrauert/ die zu früh dahin geschiedenen Kinder/ des k. k. Fortif ons Mauermeisters/ Josef Brunn:/ Mathilde Josef Hedwig/ geb. 29t Juni 1827, geb. und gestor, geb. 24 Febr. 1832/ gest. 15t Febr 1828, im 10. Juli 1834 gest. 21. Sept 1851/ Ruhet im Frieden!// 12. Georg Joh. Heidrich: V poli mezi 4. a 5. pilířem (za hrobovým místem I/90) v líci omítky vsazena deska 38,5x33,5 cm z šedého vápence s prasklinami - bílými žilkami, v ní pod malým oválem s křížkem vtesaný nápis humanistickou minuskulou a kurzivou: Georg Joh. Heidrich/ Chemiker/ starb am 11.ten August 1856/ im 70 Lebensjahre./ Sanft ruhe seine Asche!// 13. Marie Koey: V pátém pilíři (u hrobového místa I/92) vsazena deska 30x30 cm z šedého vápence vtesaný nápis kurzivou: Marie Koey,/ geb. am 13. December 1845./ gest. am 25. Marz 1849./ Trennung war dainen Eltern,,/ schmerzlich Loos, Die Wiedersehns/ Hoffnun ihr einzig Süsser Trost.-// 14. Karl W. Kunz: Ve stěně mezi 5. a 6. pilířem jihovýchodní ohradní zdi (hrobové místo I/93) deska 37x33 cm z šedého jemnozrnného vápence v ní vtesaný nápis humanistickou minuskulí a kurzivou (jméno): Hier ruhet:/ Carl W. Kunz. / geb. d. 2t Sept. 1846,/ gest. s. 19t Febr.. 1849.// 15. Rám epitafu Martina Veselého - zapsán jako kulturní památka. 16. Václav Peterka: U 9. pilíře (hrobové místo I/101-102) pískovcový rám 50x70 cm s uchy a volutovým nástavcem, v rámu zapuštěná plocha, v ní vtesaný nápis humanistickou minuskulou a kurzivou: Zde v Pánu odpočívá:/ Václav/ Peterka/ sládek/ ?28. 3. 1885. stár 36 roků/ Na shledanou!/ věnují/ Marie Peterková choť/ Hedvika/Růžena“ /děti/ Alois Celler zeť.// 17. Rodina Antona Köllnera: Mezi 10. a 11. pilířem (za hrobovým místem I/107) menší deska z šedého vápence 32x37 cm v silně poškozeném obetonovaném rámu 38x46 cm. V desce vtesaný nápis humanistickou minuskulou a kurzivou (řádek s ženskými jmény): Hier ruhet:/ Anton Köllner,/ gest: im 72t und seine beiden Töchter/ Maria und Antonia/ im 18t und 25t Lebensjahre./ Ruhet sanft! den ew´gen Frieden/ Hart vom Tode eingwiegt,/ Ew´ges Licht sei Euch beschieden,/ Ihr habt Sterblichkeit besiegt./ Frieden ihrer Asche!// 18. Rodina Antonína Nováka: V těsném sousedství menšího epitafu rodiny Antona Köllnera (za hrob. místem I/107) velká deska 62x44,5 cm z šedého vápence v pískovcovém rámu 73,5x56 cm dovnitř okoseném. Na desce vtesaný nápis humanistickou minuskulou a kurzivou (verše): Zde v Pánu odpočívá/ Antonín Novák/ hodinář v Josefově/ narozen 28. září 1821, umřel 21. června 1888./ s manželkou svou/ Teresií roz. Köllnerovou/ nar. 22. září 1822. zemř. 4. listopadu 1874./ Tu odpočiňtež otče s matkou! Za mnohou práci, péči sladkou/ Vám klidný budiž spánek přán. Až všecky časném po skonání./ Zas radostnému ke shledání Ze hrobu vyvolá nás Pán.// 19. Jindřich Studený: Na 11. pilíři (hrobové místo I/109) zapuštěná deska 40x48 cm z bílého vápence, v ní vtesaný nápis humanistickou minuskulou a kurzívou (datace v závěru): Jindřich/ Studený/ povolán k životu večnému/ dne 28. června/ 1877/ v 5. roku věku svého.// 20. Epitaf tureckých zajatců na jihozápadním úseku zdi poblíž západního rohu, plechový tepaný epitaf se jmény sedmi pohřbených zajatců - zapsán jako kulturní památka. 21. Heinrich Conte Corti (hrobové místo VI/56): V severní části severozápadního úseku ohradní zdi v blízkosti kaple pískovcový edikulový epitaf 62x133 cm s profilovaným parapetem, orámováním obíhajícím pod stříškovitě zdviženou profilovanou římskou s akroteriemi. Uprostřed vsazena nahoře půlkruhem zakončená deska 36,5x47 cm z šedivého vápence s patrným žilkováním. Na desce vtesaný černěný nápis: HEINRICH/ CONTE CORTI/ geboren und gestorben/ am 7. Juli 1850.//