socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází v blízkosti průjezdní komunikace obce pohledově orientovaná směrem k bývalé palírně areálu tvrze. Výškově odstupňovaný sokl je centrálně umístěn na podestu čtvercového půdorysu o jednom stupni. Přibližně čtvercová nízká patka je profilací oblounu navázána na střední nosnou část konkávně zhybněných ploch stran a ve vrcholu zakočený vyloženou profilovanou římsou. Na čelní straně soklu je sekaný majuskulní nápis ve znění: S IOANNES NEPOMVC ORA P NOBIS A 1770 V ploše zadní strany soklu je vysekán zlacený christogram IHS se symboly latinského kříze nad vodorovným břevnem písmene H a hořícím srdcem pod ním. Oba textové nápisy jsou v negativu zlaceny. Vlastní socha světce stojí na podnoži, podoby oblačné sféry poněkud rustikálnějšího charakteru, v mírném kontrapostu s vahou na pravé noze a mírně pokrčenou levou nohou s vytočením. Kontrapost se odráží poze v mírném vychílení horní poloviny těla a náklonu hlavy vlevo. Světec je pojednán v klasickém ikonografickém pojetí oděn v trojdílné kanovnické rouchu s biretem na hlavě. Pravicí přidržuje krucifix s korpusem Krista a levicí třímá palmovou ratolest mučednictví, provedené v kovu povrchově zlacené. rozměry: sokl cca 1,2 . 1,2 m, výška cca 3,5 m materiál: kámen - pískovec