kovárna

V prostoru řadové zástavby návsi obce Rymice situovaná původní dvojtraktová kovárna. Celkově šestiosá fasáda je členěna přibližně na dvě poloviny, sjednocené hladkou fasádou s přízemní soklem a korunní římsou. Pohledově pravá obytná část je nad kordonovou římsu navýšena o půdní polopatro. Pohledově levá část s provozem kovárny je prolomena pravoúhlým vraty do plochostropého průjezdu, vpravo pak dvěma pravoúhlými okny v mělkých lištových šambránách, sjednocených parapetem. Dílna s odděleným přístupem z průjezdu je opatřena podlahou z dusané hlíny s obnovením expozice tradiční kovárny konce 19. stol. Obytná část vpravo je členěna vstupními pravoúhlými dveřmi s olištováním a v ose nad nimi s dvířky na hůru. Krajní osy vpravo opět tvoří pravoúhlá okna s olištováním šambrány a jednotícího parapetu, nad krodonovou římsu pak dvojice menších obdélných okének komory, přístupné ze síně. Vnitřní dispozice je tvořena průchozí síňkou se světnicí v přední části, v zadní pak s kuchyňkou a novodobě vybudovaným sociálním zařízením. Ve dvoře se dochovalo zařízení na okutí dobytka a vstup do sklepa. Světnice je upravena s cihlovou podlahou loženou na maltu. Objekt je kryt navazujícími dvěma sedlovými střechami s břidličnou krytinou a původními hlavami komínových těles. materiál: cihlové zdivo, omítky, krytina - břidlice