socha sv. Anny

Socha sv. Anny Samotřetí je umístěna v dolní části návsi obce Uhřice. Výškově odstupňovaný sokl je cenrálně usazen na zděný základ přibližně čtvercového půdorysu pravděpodobně sypaný, na koruně obložen kamennými kvádrovými pískovcovými bloky spojených kovovými armaturamy. Spodní část soklu je tvořena přibližně krychlovou paticí, vrcholovou profilací přecházející ve střední část s postranními ve spodní části ztlačenými volutami a zakončeného ve vrcholu vyloženou profilovanou římsou. V čelní ploše soklu je umístěn nízký reliéf aliančního znaku v rokokové kartuši s korunnou v klenotu. Heraldicky vpravo s erbem figury slunce. Figura heraldicky vlevo umístěného erbu je nečitelná. Vlastní socha sv. Anny je podána přísně frontálně uzavřeného půdorysu. Mírný kontrapost s vahou na pravé noze je podpořen mírně esovitou linií prohnutí těla. Při pravé noze stojí malá postava Panny Marie, přidržovaná pravicí sv. Anny a levou rukou na levém boku přidržuje Ježíška. Dítě sedí kolmo s pohledem směřovaným na Annu a vztahuje k ní ručky. Mladá Panna Maria je podána jako prostovlasá dívka mírně nakročena do prostoru oděna v dlouhou suknici, opásanou v pase. Na hlavách Ježíška i sv. Anny původně paprskovité svatozáře. rozměry: sokl cca 1,10 . 1,10m, výška cca 3 - 3,2 m materiál: kámen - pískovec, kov