Betlémská kaple

Betlémská kaple je novostavba podle návrhu architekta Jaroslava Frágnera, za spolupráce konstruktéra Bedřicha Hacara (Státní ústav pro rekonstrukci památkových měst a objektů). Rekonstrukcí a úpravou prošly i okolní domy spadající do areálu kulturní památky Betlémská kaple. Kaple byla postavena v letech 1949 – 1954 jako novostavba představující rekonstrukci středověké kaple. Vznikla na základě politického podnětu z roku 1949 prostřednictvím dochovaných plánů, vedut a pozůstatků původní stavby jako precizní analytická rekonstrukce původního stavu z konce 14. století. Původně gotická kaple z konce 14. století postavená namístě zahrady. V 16. stol upravovaná, zbořena 1786, na jejím místě zřízen sklad stavebního materiálu. Ve 30. letech 19. století na celé parcele postaven třípatrový dům (stavitel Duda), od roku 1948 postupně bouraný. Součástí stavby a současného čp. 256 je tzv. Dům kazatelů, přístavek, přiléhající ke kapli z nádvoří (se základy časově ještě staršími než samotná kaple byl postupně součástí dalších domů na parcele, dnes odděleného Křížova domu (dnes čp. 169), jeden čas i někdejší sladovny. Upraven byl rovněž v rámci rekonstrukce v 50. letech. Kaple měla původně čp. 255, poté byla nějaký čas i bez čp., dnes nese čp. 256 (parcely č. 201 – kaple a 200 – Dům kazatelů).