Křížův dům

Křížův dům, zvaný rovněž Nazaretská kolej. Dnešní čp. 169. Někdy označován mylně i jako Dům kazatelů (tím je ve skutečnosti protější přístavek při kapli, s nímž je propojený krytou visutou chodbou). V jádru středověký, (v podzemí románské zdivo), různě stavebně upravovaný. Jako Křížův dům označován již od od 14. století podle jednoho z vlastníků. V 18. století dlouho propojený do jednoho domu se sousedním Desfourským domem (čp. 238), v 19. století oba domy opět samostatné. Novodoběbyl dům rekonstruován v souvislosti s novostavbou Betlémské kaple, tehdy vznikl i propojovací mostek. Objekt byl očištěn na původní gotickou dispozici. V současné době zde sídlí galerie Jaroslava Fragnera. Jedná se o objekt na půdorysu nepravidelného obdélníka; jednopatrový s podkrovním polopatrem. Zastřešení dvěma polovalbovými střechami s rovnoběžnými hřebeny. Patro propojeno s Betlémskou kaplí dřevěnou krytou chodbou (mostkem).