důl Austria / Barbora / Pilsudski / 1. máj

Důl se dvěma jámami byl založen v r. 1907 na zelené louce. Moderní provozní řešení se soustředěním stacionárních strojů do jediné budovy - strojovny s kompresorovnou bylo v ostravsko- karvinském revíru nové. Modernizace se dnes dochovaného jádra výrazněji nedotkly. V r. 1950 byl východně od historického areálu postaven komplex těžní věže typu Walsum se dvěma strojovnami. Důl ukončil provoz v r. 2002. Od r. 2013 prošel postupnou obnovou, ukončenou v r. 2015. Je bez využití, ale oplocen a hlídán. Jedná se o areál s ucelenou urbanistickou a architektonickou kompozicí, zahrnující parkovou úpravu, dnes již téměř nečitelnou. Provozní budovy povrchu dolu jsou postaveny v jednotném architektonickém pojetí, červené režné zdivo a velkoplošná průmyslová okna vyplňují nosnou nýtovanou ocelovou konstrukci. Výraznější architektonické ambice má strojovna s kompresorovnou, moderní prosklená hala s výrazným eliptickým oknem a historizující věžičkou v křížení střech. Z památkově chráněných objektů se dochovala budova strojovny s kompresorovnou, kotelna, těžní věže výdušné jámy a Walsum. Po snětí památkové ochrany byly odstraněny obě jámové budovy (vč. strojoven jámy Walsum), elektrikářské dílny a kočárovna. Z technického zařízení se dochovaly dvě tlakové nádoby, přemístěné do areálu Dolu Michal v Ostravě-Michálkovicích.