pomník z války 1866, obelisk 23. pěšího pluku barona Airoldiho

Obelisk pískovcový na podstavci ve tvaru krychle, zdobené po stranách plastickými reliéfy kříže a nahoře s ozdobami ve tvaru dělových hlavní. Na čelních plochách podstavce nápisy. Horní část jehlanu zdobena vavřínovým věncem a iniciálami J.M. císaře Na jehlanu: Dieser Obelisk wurde auf den bereits ste-henden Würfel errichtet am 70ten GeburtstageSeiner Majestät des Kaisers und Apostolisches KönigsFRANZ JOSEF I. Na podstavci vpředu: +Seinen tapferen Kameradengefallenen in den Gefechten beiTrautenau, Altrognitz u. Ruders-dorf den 27. und 28. Juni 1866.Das Offizierscorps des k.k. 23. Infanterie=Regimentes. Na podstavci vzadu: Vom k.k. 23. Infanterie=Regimente fandenauf diesen Kampfgefilden den Tod fürKaiser und Vaterland:Major: Albert v. Kaltenborn.Hauptmann: Constantin Ballacs.Oberlieutenant: Friedrich Edler v. Esch.Ernst Kuder.Emil Kallina.Lieutenant: Ferdinand Schüttler.Adolf Schwerer.Karl Albertoni.Adam Eisenring.und 317 Mann./Sohne des Bacs Bodrogner – Comitats. Na soklu vzadu: Renov v. Localverein 1894Renov (Kom.) 1989 Nro.1. Volný překlad: Tento obelisk byl pořízen na již stojící krychli k 70.narozeninám Jeho Majestátu císaře Františka Josefa I. Svým statečným kamarádům padlým v bojích u Trutnova, Starého Rokytníku a Rubínovic 27. a 28. června 1866. Důstojnický sbor c.k. 23. pěšího pluku. Z c.k. 23. pěšího pluku padli na těchto bitevních polích za císaře a vlast: major: Albert v. Kaltenborn, setník: Constantin Ballacs, nadporučík: Friedrich Edler v. Esch, Ernst Kuder, Emil Kallina, poručík: Ferdinand Schüttler, Adolf Schwerer, Karl Albertoni, Adam Eisenring a 317 mužů. Synové Bacs Bodrožského kraje. Opravil místní spolek 1894. Opravil Komitét 1989. Č.1