společenský dům - Národní dům

Reprezentační zděný objekt se dvěma NP vystavěný na půdorysu dvou obdélníků s pravoúhlým nárožím k J straně (písm. L), dvorní část SV strany s ústupkovým půdorysem (zde se nachází zázemí objektu). Rizalitové, mírně předstupující nároží s polopatrem se sdruženými okny je kryté stanovou střechou, orientováno k JV straně. Objekt o dvou reprezentativních křídlech k východní straně (do ulice Národní) a jižní straně (do ulice České), nádvoří domu s provozním zázemím, architektonicky nevýrazné. Přízemí od 1. NP odděleno profilovanou pásovou římsou, korunová (okapová) římsa široká, výrazná, zdobená zubořezem, římsy uplatněny po jižním i východním křídle objektu. Jižní křídlo o třech traktech, levý trakt a pravý (nárožní) trakt oddělený od prostředního traktu pilastry, trojdílná okna v přízemí a 1. NP v levém traktu, pravý trakt v přízemí se třemi sdruženými obdélnými okny. Prostřední trakt v přízemí se čtyřmi obdélnými identickými okenními osami, uprostřed nich zvýšený vstup s pěti stupni do objektu krytý obdélnou stříškou zapuštěnou v líci fasády a do ulice vynesenou dvěma kovovými subtilními sloupy. V 1. NP prostředního traktu šest okenních os. Pásová římsa oddělující přízemí od 1. NP vynáší segmentové konzoly, ve vrchní části oplechovanou průběžnou římsu. 1. NP s polosloupy okolo oken, vrchní část sloupů (2/3) s kanelurami ukončenými prstencem, spodní část sloupů hladká, bohatě zdobena vegetativními motivy. Polosloupy ukončeny ionskými hlavicemi, nad obdélnými okny přímé návojové římsy uprostřed s lichoběžníkovým klenákem ve štuku, identická okna v dřevěných rámech dělena do kříže. Mezi okny v ploše stavby zdobné reliéfní vegetativní motivy. Pilastry levého traktu 1. NP zdobeny ve štuku erby a emblémy. Valbová střecha se šesti vikýři ukončenými sedlovými stříškami. Pravý nárožní trakt (mírně předstupující rizalit) v 1. NP s mělkými nikami v pilastrech, na konzolách alegorické sochy Řemesla a Lesnictví, mezi nikami sdružené okno, po stranách hladké sloupy s entazí ukončené ionskými hlavicemi, v plochách nadokenních říms figurální reliéfy ve štuku, ionské hlavice vynášejí kladí s versálkovým nápisem NÁRODNÍ DUM. Nárožní východní rizalit východního křídla stavby (do ul. České) identický v 1. NP, v mělkých nikách alegorické sochy Zemědělství a Obchodu, okna sdružená, identická, kladí opět s versálkovým nápisem NÁRODNÍ DUM. Nárožní rizalit s okny v přízemí sdruženými, střední trakt přízemí o šesti okenních osách dělených do kříže, okna dřevěná, v 1. NP zaslepena se segmentovým závěrem, v ploše oddělena pilastry. Pásová římsa přechází z jižního křídla na křídlo východní. Východní trakt (boční rizalit) oddělen průběžnými pilastry přecházejícími z 1. NP do přízemí stavby, okna trojdílná s dřevěnými rámy. Rizalit východního křídla severního nároží stavby je ukončený oplechovanou atikou.