dům

Přízemní celoroubený objekt trojdílné dispozice komorochlévního typu na vyšší kamenné (omítnuté) vyrovnávající podezdívce k jihovýchodní straně, je postaven ve svahu po pravé straně Jíloveckého potoka (dnes zatrubněn). Hlavní štítové průčelí je orientováno k východní straně (směrem ke kostelu sv. Jana Křtitele na tzv. Koštofranku), okapovými stranami k jihovýchodní a severozápadní straně. Objekt je přístupný od jihovýchodní strany ze zahrádky jednokřídlými dřevěnými kazetovými dveřmi s nadsvětlíkem, osazenými v dřevěném ostění. Pod světnicí se nachází obdélný sklep o rozměru 3 krát 5 metrů, přístupný od vstupních dveří do objektu po venkovních kamenných schodech, zaklenut valenou klenbou z cihel, částečně omítnut. Přední štít s kabřincem je dělen na tři pole se svislým a sedlovým bedněním, dvěma obdélnými okénky s vodorovnými zdobnými lištami, ve vrchním poli svislé vějířkovité lišty. Okna v dřevěných rámech jsou dělena do kříže s dřevěnými (oplechovanými) parapety. Severní okapová strana se střešním přesahem, roubenou světnicí, zadní část objektu s vystupujícím tělesem pece (protipožární zdí) a přistaveným záchodem. Roubené zdi jsou staženy svislými sloupky, nároží obytné světnice je obedněno prkny. Zadní štít jednoduše svisle bedněn s přistavenou kůlnou, krytou pultovou střechou. Krov sedlové střechy s námětky kryt šindelovou střechou, v nárožích vystupují mohutná trámová zhlaví. Nový cihlový komín.