chalupa z Oskořínku

Přízemní stavba obdélného půdorysu, roubená v přední části, síňový a komorový díl zděný z opuky a vepřovic. Navazující prostory chlévů byly zbourány. Povrch má hladké hliněné vymazávky s bílým vápeným nátěrem. Podél přední štítové stěny byla na podezdívce umístěna podsíň pod předsazeným štítem uzavřená laťkovým plůtkem (vytvářela tzv pdsíňovou pavlač), původně uchycená na třech sloupech podpírajících štít. V současnosti však sloupky chybí, stržená je zároveň i podezdívka. Čelní průčelí domu je dvouosé se dvěma původními dvoukřídlými okny, lichoběžníkový štít je bedněný svisle kladenými prkny, v horní části jsou prolomeny dva drobné větrací otvory. Dvě obdobná okna od světnice jsou umístěna na bočních stěnách domu. V nádvorní straně byl k chalupě přistaven novodobý přístavek s pultovou střechou krytý vlnitým eternitem. Střecha chalupy je v čelním průčelí polovalbová, v zadním sedlová, krytá pálenými taškami. Nad síní v rovině střechy je prolomen vikýř na půdu přístupný ze zápraží. Interiér domu tvoří tradiční trojdílná dispozice komorového typu s původně navazujícími prostorami chlévů, které však byly ubourány. Ve světnici je dochovaný trámový strop, okna jsou zasazena ve špaletách se segmentovými záklenky. Původní vjezdová vrata s brankou pro pěší, uzavírající dvůr domu a ukotvená na dvou zděných pilířích, byla zbourána. Předmětem ochrany je chalupa na příslušném pozemku.