výklenková kaple se sousoším sv. Huberta

Výklenková kaple se sousoším sv. Huberta se nachází na území CHKO Třeboňsko asi 2,75 km SZ Majdaleny, u lesní cesty s názvem Hubertova cesta. Celá oblast kdysi patřila do panství Schwarzenberků a v celém okolí je mnoho drobných památek na aktivity tohoto významného šlechtického rodu. Kaple stojí čelní stranou orientována k východní straně na vysokém dvoustupňovém hranolovém základu, který je omítán a na vrchu je kryt kamennými deskami. Na základ dosedá postament ve tvaru hranolu s mírně rozšířenou patkou. Hranol postamentu je završen kladím odděleným jednoduchou oblounovou římsičkou. Kladí je redukováno na pouhý architráv, římsa je částečně vyložena a je doplněna po stranách vyložení trojicí geometricky pojatých střapců. Na přední straně postamentu se nachází nápisová deska s následujícím textem: "Všemohoucí předobrotivý Bože, jenž tak milostivě chtěl Jsi na / lovu svatého Huberta obrátiti a z pohanství přivésti na pravou / víru. Jako všichni ctitelé sluhy Tvého, svatého Huberta i já pro- / sím Tebe, abys pro jeho zásluhy a na jeho svatou přímluvu / milostivě neodpíral nám Své božské pomoci a udělil nám / potřebného štěstí na lovu při prudké jízdě koňmo i na voze / i ráčil nás ostříhati od všeliké nehody abychom Ti zde na zemi / vzdávali časný, nezměrný dík a onde Tebe se svatým Hubertem / věčně chválili, ctili a velebili. Skrze Ježíše Krista, pána našeho / jenž s Tebou a Duchem svatým žije a panuje na věky věkův. Amen. / 19 29/VIII 19". Na postament navazuje část se sousoším, která má tvar omítaného hranolu, který na čelní straně vystupuje z hlavní hmoty a je zde půlkruhová nika s konchou, která je oddělena římsou. V nice se nachází sousoší sv. Huberta s jelenem. Výklenková část je završena deskou na profilované římse, která je prohnuta v částečném oblouku vlivem niky. Na horní krycí desku dosedá sedlová stříška malého spádu krytá keramickou krytinou, stříška je na čelní straně zakončena kamennou koulí. Zadní strana celé kaple je hladká bez členění. Sousoší sv. Huberta s jelenem vychází ze sousoší na fasádě domu U Zlatého jelena v Praze z roku 1726, jehož autorem je Ferdinand Maxmilián Brokoff. V levé části klečí postava sv. Huberta, vpravo je pak zpodobnění jelena s křížem mezi parohy. Svatý Hubert je oděn do lehké zbroje a opatřen helmicí, obut je do sandálů, kolem těla je zavěšen drobný roh na troubení. Svatý Hubert klečí opíraje se o levou nohu, ruce má před tělem zkřížené, hlava s hustým vousem hledí vzhůru k jelenovi. Socha jelena je ztvárněna v okamžiku vystoupení z husté vegetace, levá přední noha se v pravém úhlu opírá o kámen, hlava jelena je mírně nakloněna dolů a bokem otočena k Hubertovi. Krk jelena je hustě osrstěn, uši směřují k Hubertovi, mezi parohy se nachází kříž s ukřižovaným Kristem a s tabulkou pro nápis INRI. Oproti Brokoffově předloze je odlišný zejména výraz jelena, který je soustředěný a směřovaný na svatého Huberta. Vítězství jelena v tomto výjevu podtrhuje Hubertova kuše u nohou jelena.