zámek

Zámek je nepravidelná zděná budova kolem lichoběžníkového nádvoří, při Z křídle odsazením rozšířeného. V část zámecké budovy je tvořena 3 na sebe kolmými křídly. Z širší trojkřídlá část je orientována šikmo a je dvoupatrová. Od Z se vstupuje na (2.) nádvoří klenutým průjezdem s portály z bosovaných kvádrů, nad portálem z nádvoří ve vysokém reliéfu císařský orel. V nejjižnější části nádvoří zazděné arkády. V SZ části nádvoří stojí válcová věž s hodinami, původně gotická hláska, předsazená před S křídlo, které je 4 patrové. J křídlo (V část) je 3 patrové. Před portálem do býv. kaple je terasa se chodištěm a s balustrádou. V křídlo je patrové a v J části obsahuje salu terrenu, nad J částí nástavba s cimbuřím. Před salou terrenou je terasa otevřená do zahrady a novodobě zastřešená. Vnější strany zámku jsou zpevněny zesílením resp. opěráky. Fasády členěny podstřešnímí římsami. Okna mají maltové rámce s ušima. Střechy valbové, pálená krytina. Věž se zvonovou helmicí krytá mědí. V přízemí klenby. Klenuté sklepy. V zámecké kapli nástěnné malby. Na Z straně nádvoří první zřídlo Poděbradky s pamětní deskou objevitele.