dům

Obytný dům uprostřed obce, na levém břehu potoka Ležák, tvořící JZ část hospodářské usedlosti. Postaven z opukového omítaného zdiva jistě s cihelnými doplňky, obdélný, jednopatrový, nepodsklepený. Krov: nesen ležatou stolicí. Exteriér: Západní průčelí: 5osé, s hladkým soklem a profilovanou podstřešní římsou. Okna v přízemí (zleva), v 1., 2. a 5. ose dvoudílná, ve 4. ose okno v kamenném ostění s dělícím kamenným křížem. Ostění s tzv. karlštejnským profilem, ukončeným ve spodní třetině šikmou plochou, dělící pruhy oboustranně vyžlabené. Podbrádková podokenní římsa. Ve střední ose vstupní pravoúhlý portálek, profilovaný okosením a dvěma půloblouny, vloženými mezi šikmice - profil se v rozích přetíná a zhruba v polovině výšky ukončený šikmou ploškou. V patře (vyjma 4. osy) okna s profilovanou podokenní římsou a šambránou se zdvojeným půloblounovým profilem - vnější půlobloun se v rozích přetíná, vnitřní tvoří nosy jako náběhy na dělící kříž (vlastní okna čtyřdílná, spodní tabulky vyšší, dvojité). Ve 4. ose čtverhranný výklenek s kamenným ostěním, profilovanými oblouny a šikmicemi - dva těsně sousedící půloblouny mají nad šikmým ukončením profilu (ve spodní čtvrtině výšky) trodované soklíky. Z bočních stěn výklenku vybíhají krátké úseky žeber, na bocích hluboce vyžlabených. Ve výklenku velký zdobný (litinový ?) monogram JB a pod ním malé číslice 64. Jižní průčelí: 3osé s profilovanou podstřešní římsou, v přízemí dvoudílná okna, v patře okna (střední zaslepené) jako na západním průčelí. Východní průčelí: levá část zakryta sousedící hospodářskou bodovou, v patře vlevo ostění okénka v horních 2/3 okosené, s masívní podokenní římsou. Střecha: kryta bobrovkami, sedlová, na jižním konci zvalbená. Jeden komín režný cihelný, druhý omítaný, profilovaný římsami.