hrad

Zachovalý hrad přestavěný na zámek se nachází na úzkém klesajícím hřebeni, který sleduje levý břeh Sázavy ve stejnojmenné obci. Dispozice byla nejspíše od počátku dvojdílná. Protože se jádro nacházelo na hřebeni, mělo dvě čela. Severní proti předhradí zajišťoval válcový bergfrit patrně s břitem a jižní čtverhranná věž spolu se štítovou hradbou. Při východní straně stával dlouhý jednotraktový palác, jehož součástí byla i kaple s polygonálním závěrem. Z jejího portálu pochází kvalitní tympanon s reliéfem madony. Ten byl vsazen druhotně do portálu romantické kaple, zřízené v mladší jižní okrouhlé věži. Jižní část hradu ukončuje rozsáhlý parkán, jehož dnešní podoba je dílem úprav v 19. století. Hrad byl výrazně přestavěn na barokní zámek se změnou vnitřní dispozice i fasády stavby. Fasády jsou zdobeny především prvky barokního tvarosloví. Na dolním nádvoří se nachází tzv. dolní zámek - dvoukřídlá patrová budova s válcovou vížkou. Fasády mají různorodé úpravy. Střechy jsou pokryty břidlicí.