hala úpravny vody

Na budově strojovny, tj. pozdějším objektu úpravny vody uprostřed areálu, jsou patrné dvě etapy výstavby, původní z roku 1907 a přístavba z roku 1922. Původní část je na půdorysu obdélníka, s halovým prostorem, který byl zastřešen dřevěnými vzpěradlovými vazníky a sedlovou střechou. Tato budova je vytvořena převážně z režného cihelného zdiva, členěna širokými pásy s vertikálně sdruženými okny, nad nimiž se uplatňují několikanásobné segmentové pasy, kombinující červeně a zeleně glazované cihly. Dva protilehlé štíty s atikou přesahující sedlovou střechu, jsou výrazně architektonicky zpracovány. Zeleně glazované tvarovky, které tvoří kontrast k režnému zdivu, jsou použity jednak v záklencích otvorů, jednak v schodovité grafice štítu, která je pro realizace Jana Kotěry typická. Meziokenní plochy jsou na delších fasádách omítnuty. Dominantní je severní štít, původně s centrálním oknem, dnes se segmentovým vstupem s plechovými vraty. O něco výše na této fasádě je vysoký štítový nástavec s motivy nárožních vížek, uprostřed se znakem města Vršovic. Tento motiv je v drobnějším měřítku proveden i na boční straně budovy a rovněž nad vstupem do sousedního obytného dvojdomku. Jižní štít, (podle Kotěrova plánu shodný se štítem severním), je dnes zakryt pozdější přístavbou. Přístavba z let 1921-22 je provedena podle Kotěrova vzoru ve zjednodušené verzi. Dnes obsahuje pouze zbytky původního zařízení interiéru - kovová galerie (ochoz) se schodištěm a elegantním zábradlím.