usedlost Pernikářka

Původem barokní viniční usedlost, jejíž název pochází z poloviny 17. století, kdy vinici vlastnil Václav Doležal, měšťan a pernikář na Starém Městě. Areál usedlosti později upravován, dnešní podoba pochází z druhé poloviny 19. století. Areál usedlosti tvoří: - Hlavní obytná budova. Dvoukřídlá jednopatrová budova s neorenesančními průčelími z r. 1861. Hlavní východní průčelí je pětiosé, se středním razalitem ukončeným trojúhelným štítem. Jižní šestiosé průčelí má rovněž střední rizalit a štít. Střechy jsou valbové, na jižním křídle věžička. Interiéry plochostropé. - Hospodářské budovy. Bývalé hospodářské budovy uzavírají dvůr usedlosti na západní, severní a východní straně. Jednotlivé budovy na sebe navazují, střechy sedlové, v nárožích zvalbené. Východně při ulici objekt bývalé stodoly se zazděným středním průjezdem v ose průčelí; po stranách průjezdu a v nárožích bosáž. Západní přízemní objekty mají půdní nadezdívku; vlevo ve dvorním průčelí slepá arkáda; interiéry zaklenuty pruskými plackami do pasů; většinou novodobé otvory vstupů a oken. - Brána s brankou. Hlavní vstupní brána při východním uličním průčelí. Brána se segmentovým pasem je ukončena stříškou krytou taškami. Plocha fasády zdobena bosáží. Dvoukřídlá dřevěná vrata. Vlevo od hlavní brány je prolomena drobnější branka. Vpravo slepý otvor, nad ním letopočet 1861. - Ohradní zeď s kapličkou. Zeď vymezuje plochu zahrady usedlosti. Východní část zdi je udržovaná, omítnutá; zbývající části jsou v havarijním stavu. V severovýchodní části zdi je drobná kaplička lemovaná pilastry, které nesou segmentově vyklenutou římsu. Kaplička asi z konce 18. stol. - Zahrada. Rozlehlá zahrada usedlosti je vymezena ohradní zdí. Západní část zahrady upravena: dětské hřiště, aj. /Drobné provizorní stavby na pozemcích zahrady (parc. č. 1273/1 až 20) a trafostanice (parc. č. 1273/29) nejsou předmětem památkové ochrany ve smyslu KP./