dům

Dům č. p. 309 je umístěn severně od hlavního náměstí T. G. Masaryka v blízkosti železniční tratě. Jedná se o solitérní stavbu s valbovou střechou a novodobou přístavbou. Dům č. p. 309 je jednopatrový, volně stojící objekt založený na obdélném půdorysu, se severní a východní přístavbou. Hlavní průčelí otočené k západu je situováno do přiléhající ulice Maxima Gorkého, je sedmiosé se shodným rytmem os 3-1-3. Prostřední osu v přízemí představuje obdélný dveřní otvor se stlačeným obloukem v záklenku, který je lemován kamenným ostěním s páskou a ušima. Hlavní klenák vstupu je opatřen reliéfem v podobě kotvy, dvou liter „R“ a „S“ a letopočtu 1787. Obdélný okenní otvor v patře je koncipován shodně se vstupem v přízemí. Na osu průčelí byl umístěn i trojboký štít s patrně segmentově probranou spodní polovinou, do kterého byly prolomeny dva okenní otvory v podobě čtyřlistu a jeden otvor kruhový. Zbývající osy jsou tvořeny obdélnými okenními otvory s kamennými neprofilovanými ostěními. Průčelí bez soklu je zcela hladké a ukončené profilovanou korunní římsou v jedné úrovni. V téže úrovni jsou i podokapní žlaby s vertikálními dešťovými svody. Objekt je kryt valbovou, mansardovou střechou, střešní krytinu tvoří vláknocementové šablony. Spodními střešními rovinami prostupují na každé straně dva obdélné vikýře se sedlovými stříškami (situace na východní straně je z důvodu přístavby nejasná), horní střešní rovinou prostupují na stranách s delší osou dva a na stranách užších pak jeden vikýř. Krov je hambalkové konstrukce s dvěma úrovněmi stojatých stolic. Severní průčelí je obohaceno o historizující přístavbu se sedlovou s plochou střechou. Která je v západním i severním průčelí v obou svých podlažích dvouosá. Fasáda je členěná lizénovým rámcem. Ze severní strany je ještě jedna okenní osa, která náleží mansardově zastřešené části objektu. Celá východní strana je zakryta novodobou přístavbou hranolové hmoty železobetonové a cihlové konstrukce. O třech nadzemních podlažích. Jižní strana je pětiosá s jednokřídlými dveřmi v pravé dolní krajní ose. Povrchová úprava fasády je světle žlutá, střecha je antracitová. Okenní a dveřní výplně mají barvu zelenou.