divadlo

Budova divadla s monumentálně řešenou vstupní fasádou s trojosým portikem a schodištěm. Portikus je zakončen balustrádou, ve středu s kamennou plastikou. Komplex střední budovy a dvou bočních budov, spojených s hlavní budovou užšími spojovacími křídly. Boční budovy mají krajní risality a ustupující střední část s terasou v přízemí. Jedná se o zrcadlově obrácené identické budovy, pouze u čp. 203 zanikly komínové nástavce s volutami. Na zadní fasádě jsou trojboké mělké arkýře. Spojovací křídla v přízemí mají zasklenou verandu. Střední budova (divadlo) čp. 249, vzniklá dodatečným vložením mezi oba krajní pavilony, s monumentálně řešenou vstupní fasádou s trojosým portikem a schodištěm, portikus zakončen balustrádou, ve středu kamenná plastika. Balustrádou je zakončena i korunní římsa střední části budovy. Hlavní fasádu lemují dva převýšené jednoosé věžovité risality, zakončené štítovou atikou a stanovou stříškou. Při vstupu na kované konsole dochována původní svítidla. Interiér: Ve střední části je prostorný vestibul a chodba s nástupem do divadelního sálu. Stěny vestibulu jsou obloženy ve spodní části červeným mramorem, který se uplatňuje i na schodišti do patra (v závěru chodby vpravo). Plocha stropu ve vestibulu je členěna středním kruhovým zrcadlem, další stropy s obdélnými zrcadly, oddělenými překlady v podhledu s mělkými kanelurami. Svítidla stejného typu jako v divadelním sále. Divadelní sál v průčelí s elipticky uzavřeným portálem jeviště lemovaným profilovanou šambránou, v ploše tympanonu je štukový znak s českým lvem. Prostor sálu je zakončen na stranách lunetami, ve středu s obdélným profilovaným stropem s širokým lemem a vnitřním zrcadlem, na podélných stěnách s obíhajícími balkony nesenými úseky přímých trámů, které navazují na stěnách na mělké pilastry se štukovými hlavicemi. Na pilastrech jsou původní přístěnná svítidla, původní svítidla jsou zachována i na stropě. Dveře do sálu původní včetně kování. Dvojramenné schodiště do patra z červeného mramoru s hranolovými kuželkami, v prostoru patra původní dveře s výplňovými špaletami a křídly, stropy ploché se zrcadly a kanelovaným podhledem pasu u schodiště. V objektu je dochován soubor původních svítidel, ve funkčních variantách obměňující dominantní motiv obíhajícího vejcovce. Okna jsou původní včetně kování.