náhrobek J. Marzella Sternbergera

Náhrobek J. Marzella Sternergera se nachází při středu západní zdi hřbitova a zároveň je umístěn severně od hlavního vstupu do této části hřbitova. Z řady podél zdi se jedná o krajní náhrobek mající formu sloupu. Celková výška objektu z červeného pískovce dosahuje 3 500 mm. Na dvou kubických soklech, které jsou vzájemně odstupňované je na středu osazen hranolovitý sloup. Přechod mezi patkou a hlavicí sloupu je řešen ve velmi podobné profilaci. Přechodový prvek profilace je zdoben v obou částech stylizovaným listovcem. Přední, pohledovou stranu náhrobku člení na výšku obdélné pole. Dvakrát vpadlé pole má vnější hrany ostré a u vnitřního předělu jsou výrazněji zaoblené. Plocha je pak osazena nápisovou deskou z černého kamene se zlatým písmem nesoucí text: „Dem Andenken / ihres selhat erwählten, würdigen / Bürgermeisters / J. Marzell Sternberger / von der Kaadner Bürgerschaft / aus Achtung und Liebe geweiht. / Er starb am 8. Jänner 1822 / seines Alter 72 Jahre / R.I.P.“ Nad tímto nápisovým polem je umístěn malý portrétní medailon oválného tvaru. Levý profil zemřelého je proveden černobíle. Profilovaný rámeček tvoří čtyři pruhy po obvodu medailonu a to v barvách černé, bílé, žluté a bílé. Na přední části hlavice jsou na středu osazeny dva symetrické rokaje, které tvoří konzolu na níž sedí sova. Plastika svými roztaženými křídly přidržuje rozevřenou knihu. Na horní podstavě hranolovitého sloupu je umístěn sloup kruhového průřezu. Dvakrát tak větší sloup s oblounem na patce a iónským kanelováním je v dříku šikmo seříznut. Přes horní plochu je pak přehozena drapérie, která zahaluje sloup ze 2/3 jeho plochy. Látka je řasena v plochých mělkých záhybech.