tvrz

Areál tvrze se nachází v jihozápadní části obce na svahu nad malým rybníčkem na potoce. Stavení tvrze je součástí areálu, ke kterému patří brána s brankou, stavba tvrze a stodola, bývalé chlévy a konírna s kůlnou. Stavení tvrze je původně ze 16. století, barokně přestavěné, brána do dvora z r. 1794 a stáj 1879. Obytný dům čp. 37, stavení obdélného půdorysu kratší stranou do návsi. Střecha sedlová, zčásti zvalbená, krytá vypalovanou krytinou. Omítka stavení hladká, bílá. Stavení jednoposchoďové, podkroví dvoupatrové, bývalý špýchar. Vyzdění z kamene, omítnuté. Stavba podsklepena mohutným sklepem s kamennou valenou klenbou. Valené klenby také v přízemí a poschodí, rovněž křížová klenba s kápěmi. V patře velká síň s velkou rozepjatou křížovou klenbou. Z jižní strany zcela nový přístavek vstupu. Okna v budově nová, zapuštěná, dvoukřídlá a tříkřídlá s větracím okénkem nahoře. Průčelí do návsi má tři osy v přízemí a tři osy v poschodí. Dvě osy v přízemí a poschodí zčásti asymetrické, nepravidelné ke třetí ose zleva.V poschodí pod zvalbením dvě osy stejných oken. Z jižní strany do špýcharu stejná okna ve stejném počtu a členění z návsi. Vjezdová brána je přistavěna čelně vlevo ke stojící stodůlce a čelně vpravo na ni navazuje dřevěný laťkový plot na podezdívce. Brána má dvoukřídlá, do stran klasovitě šalovaná dřevěná vrata. Branka pro osoby je jednokřídlá. Vrata i branka mají nahoře v segmentu klenutý prostup bránou. Nahoře zdi brány je sedlová stříška s vypalované krytiny. Čelně vlevo a vpravo na okraji nároží zdi brány jsou dekorativní kamenné vázy z pískovce na základně tvaru kvádru. Tvar váz je barokní, obě vázy stejné. Na základně vázy čelně vpravo je v reliéfu dekorativní monogram. Vročení udává "Ao 1794, 17 APRIL".