venkovský dům

Dřevěný roubený přízemní dům, pod okna přezděno a nabíleno. Dispozice: štítová orientace, jednotný dům. Typ: dům severovýchodních Čech. Patrně komorového typu. Střecha sedlová, krytina červené pálené tašky, roubení - trámy natřené hnědočerveně (spíše se blíží do červena), olíčení spár bílé. Podezdívka - pískovcová, natřená na černo olejovou barvou. Zápraží - z pískovcových kvádrů. Dveře - zprava od štítového průčelí dveře vstupní dvoukřídlé, dřevěné s vnitřní profilací do šesti obdélníků a se světlíkem nade dveřmi, v hospodářské části jedny dveře svisle bedněné s pískovcovým ostěním, jedny dveře svisle bedněné s dřevěným ostěním + v přístavku na WC jedny dveře svisle bedněné. Zleva od štítového průčelí jedny dveře dřevěné, jednokřídlé, se šikmým bedněním, kolem dřevěné ostění a nad nimi světlík, rozdělený do tří tabulek dvěma svislými příčkami (= původní dveře). Okna - v průčelní štítové stěně tři dvoukřídlá s jednou vodorovnou příčkou, dřevěnou profilovanou podokenní římsou, kolem dřevěné bednění. Zprava od štítového průčelí dvě okna jako ve štítu, jedno okénko čtvercové s dřevěným bedněním kolem, jedno okénko do chléva kovové, rozdělené příčkami do šesti tabulek, v horní části do obloučku, kolem pískovcové ostění, u WC malé čtvercové okénko. Zleva od štítového průčelí jedno okno jako ve šítové průčelní stěně, dvě okna sdružená dvoukřídlá bez příček s dřevěným profilovaným podřímsím a kolem dřevěným bedněním mírně profilovaným, jedno okénko malé chlévní jako na protější stěně. Štít (lomenice) průčelní: jehlancový kabřinec ze svislých prken (bednění), rozdělení do čtyř pásem. Lomenice je patrně původní, má tmavě hnědou barvu a je na ní umístěn záklop. Horní pásmo tvořeno tzv. kočičí procházkou, obloučkové podřímsí, druhé pásmo: do čtyř polí, od sebe oddělena trojitou svislou obloučkovou vějířovanou lištou, klasovité deštění. Ve dvou středových polích po jednom kruhovém průduchu. Obloučkové podřímsí a širší odsazení od třetího pásma: Do tří polí, ve středovém dvě obdélníková okna s profilovaným bedněným orámováním, bedněná zevnitř, po celém horním okraji obloučkový vlys se svislým deštěním. Okrajová pole od středového oddělena trojitou svislou vějířovanou lištou a šikmým obloučkovým vlysem se šikmým deštěním. Široké podřímsí lemované z obou okrajů obloučkovanou lištou. Dolní pásmo: do šesti polí. Při horním okraji po celé šířce větší obloučkový vlys. Jednotlivá pole od sebe oddělena svislou trojitou vějířovanou lištou, ve dvou středových polích obrácené klasovité deštění, ve dvou sousedních polích svislé deštění a v poli vlevo ještě dva panty u dveří štítových (pro ukládání sena na půdu), okrajová pole šikmé deštění. Obloučkové podřímsí. Zadní štít (lomenice) do dvou polí (pásem) horní svislé bednění, dolní také svislé bednění s olištováním a dvě čtvercová okénka bez příček. Přízemní část roubená. Za zadním traktem samostatně kolmo na obytnou a chlévní část stojí stodola. Postavena nověji, pískovcový základ, střecha sedlová, krytina červené pálené tašky, dřevěné svislé bednění. Na přístodůlku krytina cementové tašky.