hasičská zbrojnice

Hasičská zbrojnice čp.91 se nachází v jižní části obce, hned po levé straně silnice do Lanškrouna. Jedná se o zděnou budovu, vystavěnou nad obdélným půdorysem. Podélné průčelí při silnici je utvářeno dvěma širokými, obdélnými, segmentově zaklenutými otvory vjezdů do dvou místností, kde stávaly hasičské povozy. Horní část vjezdů se záklenkem je ve fasádě zvýrazněna šambránou s náznakem středového klenáku. Vrata jsou dřevěná dvoukřídla, sbíjená z latí. Na protější straně je do každé z místnosti prolomeno obdélné okno. Při jižní straně je pod štítovým průčelím situována místnost. Ze západní strany, od silnice, je do ní prolomeno obdélné okno, mající svůj protějšek i v protilehlé východní podélné stěně. Obdélný vstup je veden z jižního štítového průčelí. Dveře jsou dřevěná jednokřídlá. Hned vedle nich je prolomeno obdélné okno, v horní třetině prosklené, v dolní části se žaluziemi. Jeho otvor je v horní části opsán šambránou. Celá stěna je pojednána lisenovým rámcem. Protější severní štítová stěna je pojednána dvěma lisenovými rámci, v ploše štítu jsou šambránou naznačeny tři sdružené, obloukem zaklenuté, slepé otvory. Na hřebeni sedlové střechy, kryté břidlicí, je vyneseno čtyřboké bedněné tělo věže, kryté sedlovou stříškou.