socha sv. Urbana

Sv. Urban, patron vinařů, je zobrazen jako papež držící zavřenou knihu, na níž je položen jeho atribut – hrozen vína. Světec je zachycen v obvyklé barokní kompozici, stojící v kontrapostu s pokrčenou levou nohou, figura je výrazně esovitě komponována. Sv. Urban je oděn v bohatě drapovaném biskupském rouchu s papežskou tiárou na hlavě. V pozvednuté pravici drží zlacenou biskupskou berlu, v levici ohnuté v lokti přidržuje zavřenou knihu s hroznem vína, kterou opírá o levý bok. Hlava je mírně skloněna a přivrácena k levému rameni, pohled tváře s dlouhým vousem směřuje dolů. Figura je osazena na nízkém kvadratickém plintu na čtyřbokém soklu. Profilovaná širší patka, přechází přes výraznou oblounovou římsu v užší střední hranol, ukončený vyloženou profilovanou římsou. Stěny soklu jsou opatřeny dvojitými vpadlými obdélnými poli (bez nápisu).