socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána v obvyklé ikonografii. Světec je zobrazen stojící v kontrapostu s výrazně pokrčenou pravou nohou. Je oděn v oděvu římského legionáře s helmicí na hlavě a v dlouhém plášti halícím záda a tvořícím mohutný vzdutý cíp u levého boku. V pravé ruce spuštěné podél těla a lehce ohnuté v lokti drží putnu, z níž lije vodu na hořící dům u své pravé nohy. V levé ruce ohnuté v lokti drží praporec na dlouhé žerdi. Hlava je lehce skloněna a přivrácena k levému rameni, pohled tváře lemované zvlněnými vlasy a krátkým vousem směřuje vzhůru. Figura je osazena na nízkém kvadratickém plintu na čtyřbokém soklu. Profilovaná širší patka, přechází přes výraznou oblounovou římsu v užší střední hranol, ukončený vyloženou profilovanou římsou. Stěny soklu jsou opatřeny dvojitými vpadlými obdélnými poli, na přední straně v poli rytý majuskulní latinský nápis: 1. S: 7. / FLORIA / NE. / ORA / PRO NO/ 4. BIS 6. //.