dům

Dům čp. 49 stojí v severní části západní strany náměstí Míru. Jedná se o řadový patrový z větší části podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou jakoby mansardovou střechou (která však má obě části o stejném sklonu), kryta je pálenými raženými taškami napodobujícími prejzy. Na straně do náměstí je v přízemí podloubí s trámovým nabíleným stropem. Protože jižní sousední dům čp. 50 je bez podloubí a o toto podloubí ustupuje dozadu, uplatňuje se dům čp. 49 v náměstí i bočním jižním průčelím s jedním oknem v patře a obloukem podloubí v přízemí. Hlavní do náměstí obrácené průčelí je tříosé, členěno je, krom hlavní, kordonovou římsou. V přízemí je průčelí do podloubí otevřeno stlačeným obloukem s profilovanou šambránou, po jehož levé straně je pálenými bobrovkami krytý nárožní opěrný pilíř, v patře má v líci osazená dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá osmitabulová okna v profilovaných šambránách s podokenními římsami a s parapety s vpadlými zrcadly. Do podloubí se dům otvírá vlevo novými dvoukřídlými rámovými dovnitř otvíravými levými dveřmi s nadsvětlíkem osazenými ve zděném segmentem zakončeném ostění asi ze 70. let 20. stol. Vlevo dvoukřídlé pravé rámové dovnitř otvíravé dveře spolu s vedlejší výkladní skříní v jednom bloku zhotoveném asi na konci 19. stol. Zadní dvorní západní průčelí je v patře tříosé s dveřmi na severní straně, přízemí je dvouosé s dveřmi na jižní straně a předstupuje před dům, čímž tvoří v úrovni parta terasu z níž vede na dvúr schodiště. Okna jsou zde zdvojená typová (v přízemí jednokřídlá, v patře dvoukřídlá) ve špaletách osazená. Dveře též typové ve špaletách osazené, v přízemí v ocelové zárubni, v patře zasklené. Celá tato nevkusná úprava pochází asi ze 70. let 20. století.