chalupa

Stavení čp. 137 se nachází v severní části obce, po levé straně hlavní silnice do Lanškrouna. Jedná se o menší, z cihel zděnou stavbu vystavěnou nad obdélným půdorysem, s trojdílnou dispozicí a k zadnímu štítovému průčelí napojenou stodolou, vtaženou pod jednu společnou sedlovou střechu stavení (na západní straně sedla, orientovaného k silnici, je položena břidlice, na východní straně, do svahu, jsou eternitové šablony). Hlavní štítové průčelí je situováno k jihu, je prolomeno dvěma obdélnými okny (dřevěná dvoukřídlá, dělená do šesti tabulek, nelícují se stěnou), nad korunní římsou je svisle sbíjená lomenice s přelaťováním, prolomena jsou v ní tři malé obdélné průduchy. Z boční podélné stěny od silnice je do světnice vedeno jedno obdélné okno, protější podélné průčelí ve svahu je kryto dřevěným zavětrávajícím přístavkem vtažený pod přesah okapu střechy. Tento přístavek je zčásti z boku prosklen, přístupný je prkennými dvířky ze strany hlavního průčelí. Za komunikační chodbou ve střední části dispozice je ve směru k silnici situována komora, prosvětlena větším obdélným oknem. Směrem do svahu pak vybíhá zděný nízký hospodářský přístavek, krytý sníženým sedlem. Zadní štítové průčelí, uzavírající stodolu, je i ve stěně bedněné, pokryté šindelem,s vraty ze západní strany, od silnice.