vodní mlýn

Bývalý mlýn vystavěn u průjezdní komunikace ve směru Stav - Úbislavice po pravé straně u potoka. Výstavný patrový roubený objekt s průchozí chodbou, částečně podsklepen, přízemí vyzděno. Mlýn orientovaný okapovou stranou souběžně s komunikací, s dřevěným roubeným patrem a průběžnou pavlačí, průčelní lomenice o třech polích orientována k JV straně. K objektu přistavěny v kolmé ose ke komunikaci chlévy (stáje), zděné prostory sklenuty valeně s pasy, s prostorem stodůlky s pilířovými sloupky a bedněním. Býv. mlýn s nízkou podezdívkou z pískovcových, hrubě opracovaných nepravidelných bloků, které vyrovnávají svažitost terénu. Světnice a průchozí chodba směrem k potoku vyzděny, v měkké omítce. Okna světnice osazena v dřevěných šambránách, dělena do šesti polí, kaslíková, dvojitá s dřevěnými profilovanými parapety. Patro objektu roubené, okenní otvory osazeny v osách okenních os v přízemí stavby, stejné velikosti i dělení okenních křídel. Po okapové, JZ straně průběžná pavlač vynesena na stropních trámech s profilovaným zhlavím. Průčelní lomenice o třech polích, polích, bedněna, s truhlářsky opracovanými latění, ve vrcholu s kabřincem. V průčelním štítu v patře dochovány pouze nosné trámy s profilovaným zhlavím, s truhlářským opracováním, pavlač zde schází. Okapová strana směrem k potoku s roubením v patře, k SZ (zadnímu) štítu 3 okenní osy (dvě sdružená okna v zadním traktu), v přízemí odvětrávací okénka (býv. hospodářské zázemí mlýnu). Zadní SZ štít obdobou průčelního štítu (nově opraven, replika), přízemí vyzděno, s dvěma obdélnými okny světnice v dřevěných rámech. Krov valbové střechy s pokládkou štípaného šindele na obytném objektu i hospodářské části domu. Komíny zděné, opravené, ve vrcholu zakončené korunkou. Okolí objektu upraveno, v hospodářské části domu (býv. stáje) částečně propadlá klenba.