venkovský dům

Okapově orientovaná usedlost, se sousedními domy však ještě nesplynula do jednotné uliční fronty, nýbrž je od nich oddělena nekrytým vjezdem. Průčelí je členěno barevně odlišenou podrovnávkou a lesenovým rámem, je prolomeno čtyřmi pravoúhlými dvoukřídlými špaletovými, lemovanými širokou fazetovou šambránou. Okna jsou umístěna v líci fasády. Polopatro nad celým domem sloužilo k ukládání sena přímo z ulice, jak tomu nasvědčuje osově umístěný pravoúhlý otvor s jednokřídlými dvířky ze svisle kladených desek. Větrání prostoru bylo zajištěno čtyřmi menšími pravoúhlými průduchy, krytými žaluziemi. Profilovaná korunní římsa nese sedlovou střechu krytou pálenou keramickou taškou. Dvůr má hákový půdorys a hospodářské budovy jsou chráněny arkádovým náspím, jehož některé oblouky mají vyzděný parapet. Obytné stavení bylo původně přístupné asymetricky umístěným vchodem a síní průchozí do dvora. Majitel ho však při opravách v sedmdesátých letech nahradil oknem shodným s ostatními. Ze síně lze po obou stranách vstoupit do obytných místností. Jsou v nich zachovány trámové záklopové stropy s profilovanými trámy. Materiál: kámen, pálená i nepálená cihla, omítka, keramická krytina