Mariánská věž

Kostelní věž, zvaná také Mariánská, stojí volně na vyšší terase severně od císařského paláce uprostřed téhož ohrazení nad skalní stěnou uzavírající palácové nádvoří. Dvoupatrová hranolová stavba mírně obdélného půdorysu je zakončena novodobým dřevěným podsebitím, jež nahradilo původní patrně hrázděné 3. patro. Věž je završena neogotickou, břidlicí krytou valbovou střechou, z jejíhož hřebene vystupuje štíhlá osmiboká sanktusní vížka se stanovou střechou. 1. patro věže bylo spojeno s 2. poschodím paláce dřevěným padacím mostem, na jehož místě je dnes zděný podklenutý patrový přechod, otevírající se v patře do obou stran sdruženou půlkruhovou arkádou. Tento spojovací mostek, krytý sedlovou stříškou, je patrně renesančního původu z doby Avostalisovy opravy hradu na sklonku 16. století. Další můstek vedl z ochozu Z hradební zdi do přízemí věže.