purkrabství

Dnešní purkrabství je protáhlá budova na půdorysu úzkého obdélníka, přibližně uprostřed délky lehce tupoúhle zalomeného. Stavba, krytá valbovou střechou s břidlicí, zaujímá celou J stranu purkrabského nádvoří a zasahuje do bývalého J parkánu. Budova ze strany nádvoří jednopatrová s rekonstruovaným neogotickým hrázděným patrem je v celé rozloze podsklepena. Zděné přízemí je mírně zapuštěno pod úroveň nádvoří, naopak z J strany, kde stráň prudce spadá do údolí, se sklepní prostory dostávají vysoko nad úroveň okolního terénu. Západní polovina purkrabského domu je z větší části pseudogotickou novostavbou z l. 1894-97 podle návrhu Josefa Mockera. Gotická stavba z 2. čtvrtiny 15. stol. byla téměř beze zbytku zbořena v r. 1894, stejně jako původní gotická budova purkrabství z doby Karlovy, která byla umístěna na Z straně nádvoří v místech, kde je dnes vzrostlá lípa a novodobé schodiště ke studni.