park-bývalá klášterní zahrada

Park Rumburské vzpoury vznikl umístěním sochy - Nepokořený a úpravou bývalé klášterní zahrady. Úpravy vcelku respektují pravidelnost plochy i v centru křížové dispozice umístěný bazén někdejšího barokního parteru před severozápadním nepříliš výrazným průčelím bývalého kláštera. Čtyři základní travnaté plochy parteru jsou doplněné okrasnými záhony s letničkami, po obvodu parteru jsou vzrostlé listnaté stromy. Přírodní část s přírodně upravenou vodní nádrží, tvoří vodní porosty vzrostlých stromů, většinou bez keřového porostu. Keřové skupiny jsou ojedinělé podél průchozí cesty, oddělují parter od přírodní části na jihu a od ulice na severu. V západní části parku roste vzácný áron planatý, který objevil s velkou slávou v regionu v polovině 19. stol. na Hrazeném botanik Wenzel Karl (1802 – 1870), z dalších zajímavých rostlin je to lilie zlatohlavá a podbílek šupinatý. Park z větší části ohrazen obvodovou ohradní zdí z lomového kamene, krytou bobrovkami část cihlami. Součástí areálu jsou úpravy balustrády před Loretou, okolí Loretánské kaple a bývalé užitkové zahrady kláštera. Park je vybaven osvětlením, zahradními lavicemi a koši na odpadky. Část parku Rumburské vzpoury byla v letech 1987 – 1988 v návaznosti na opravu s vlevo sousedící zdí kláštera nově upravena. Plocha byla celkově vyrovnána, nově rozdělena do záhonů, oseta travou a nově osázena, travnatý břeh vpravo od přístupového schodiště z hlavní průběžné cesty byl nahrazen opěrnou zídkou z malých žulových kvádrů, živý plot do hlavní ulice byl obnoven a proběhla nová výsadba zeleně podél klášterní zdi.