chrám sv. Barbory

Mohutná zděná solitérní stavba, nacházející se na okraji historického jádra města, uprostřed parku. Gotická stavba katedrálního typu s vnějším opěrným systémem, výrazná architektura s bohatě řešeným exteriérem, zdobeným náročnou kamenickou prací. Stavba je orientována, východní strana je ukončena závěrem s věncem chórových kaplí. Západní průčelí je zakončeno výrazným štítem s hlavním portálem a s velkými okny. Složitý opěrný systém vytváří hustou síť oblouků a fiál. Zastřešení je tvořeno náročnou skladbou trojice stanových střech. Bohatě zdobené interiéry jsou zaklenuty žebrovými klenbami a osvětleny rozměrnými okny s vitrážemi. Zachovány jsou mimořádně cenné nástěnné malby a velmi hodnotné vnitřní vybavení.