kostel sv. Petra a Pavla

Materiál: cihla, omítnuto. Orientovaná podélná stavba, pětiboké kněžiště zaklenuto konchou a plackou s výsečemi do tří stran, k jeho severní straně přiléhá pravoúhlá sakristie zaklenutá plackou, nad ní panská oratoř, otevřená do kněžiště půlkruhem. Čtvercová loď zaklenuta plackou. K jižní stěně přiléhá pětiboká kaple zaklenutá valenou klenbou s výsečemi, závěr výsečemi. V prodloužené lodi kruchta, otevřená obloukem do lodi. V ose západního průčelí čtyřboká věž. Na portálu bočního vchodu letopočet 1770, pod kruchtou 1775. Exteriér: Výše popsané půdorysné řešení se promítá do členitého hmotového uspořádání, sjednoceného výškou římsy a plastickým a barevným pojetím fasád. Hladké nově opravené omítky se žlutě okrovým nátěrem člení nárožní liseny, s výjimkou průčelí a věže kvádrované, vyrůstající z nepůvodního, šedě omítnutého hladkého soklu (ojediněle dochován původní pískovcový obklad) a shora propojené plným kladím (architráv v podobě ploše profilované římsy, nad ním prázdný vlys a mohutná, bohatě profilovaná korunní římsa). Závěr presbytáře v nárožích flankují dvojitě odstupněné opěráky. Loď má na severní straně v přízemí vstup v pravoúhlém ploše profilovaném pískovcovém portálu s hladkým klenákem, dveře dvoukřídlé, výplňové, s pozdně barokním kováním. Nad vstupem jediné velké okno do lodi, půlkruhově zaklenuté, se šambránou tvořící obdélný rámec zavěšený na římse, s parapetní čabrakou a střapci po stranách. Okno kovové konstrukce je zapuštěno ve špaletě a opatřeno předokenní mříží. Vpravo od něj nižší půlkruhově zakončené okno na kruchtu, v edikulové šambráně, doplněné zespoda dekorativním štukovým rámcem, replikující motiv parapetní čabrakové výplně. Stejný typ oken je v závěru presbytáře, stejná forma bez spodní výplně je použita i na závěru kaple. Všechna okna mají šambrány provázány až do římsy (zalomením a klenákem). Do sakristie vede pravoúhlý pískovcový portál s ušima a kapkami, doplněný ležatým nadsvětlíkem s vloženou mříží. Dveře jednokřídlé, původní, včetně kování. Věž a hlavní průčelí člení hladké pilastry s římsovými hlavicemi (na věži s půlkruhovými čabrakami a střapcem). Okna věže mají jednoduché šambrány s parapetní římsou a oválným motivem parapetní výplně. Ve vlysu na věži vždy uprostřed vložen kruhový ciferník věžních hodin, kolem kterého se římsa půlkruhově zalamuje. Nad nimi ve střeše drobné půlkruhové vikýře. Střecha nad lodí sedlová, na ostatních částech valbová, na věži nízká stanová, krytina nová - břidlice či její napodobenina.