socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána se nachází na J straně návsi, před V průčelím fary čp. 20, orientovaná čelem k S. - materiálem je kámen - měkký, jemnozrnný pískovec - výška celého díla je cca 4 m / výška skulptury je cca 1,5 m - na čelní straně soklu skulptury porušený rytý letopočet MDCCXXVII - v kartuši rytý majuskulní nápis S/FLORIA/NVS Základnu kompozice tvoří mohutný, bohatě architektonicky členěný podstavec (v základu členěný na patku, dřík a římsovou hlavici v podobě trojdílného kladí s hladkým vlysem) na jednoduchém kamenném soklu. Čelní strana podstavce je rozšířena o pilastr (na dříku ryté zrcadlo ve vrcholu s půlruhovým ukončením) s bochníkovou hlavicí (pod hlavicí zubořez) s volutově zavíjenou kartuší. Po stranách pilastru visí květinové festony. Samotná skulptura (osazená na vysokém nástavci), která v posledních letech prošla restaurátorským zásahem v podobě zpevnění kamene a částečným domodelováním některých partií (především obličeje), je zobrazena v dlouhém, bohatě řaseném dlouhém plášti (v zadu skládaném do diagonálních záhybů), jak se sklání nad modelem hořícího domu s výrazně předkročenou a pokrčenou levou nohou (zbyl pouze fragment chodidla), pravá noha pod tělem je částečně zahalená v draperii šatu. V pravé ruce drží vědro, z kterého lije na hořící dům vodu, levá přidržuje na prsou plášť, pod kterým je v diagonální poloze přidržována žerď se svinutým praporcem. Hlavu kryje přilba s chocholem. Předmětem ochrany je socha sv. Floriána na vymezeném pozemku.